Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 04.05.2016 року у справі №911/2506/15

Постанова ВГСУ від 04.05.2016 року у справі №911/2506/15

11.02.2017
Автор:
Просмотров : 199

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2016 року Справа № 911/2506/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоКролевець О.А., суддів:Євсікова О.О., Попікової О.В.,розглянувши касаційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю "Оптима-Авто"на рішення Господарського суду Київської області від 14.07.2015та постановуКиївського апеляційного господарського суду від 08.02.2016у справі№911/2506/15 Господарського суду Київської областіза позовомКомунального підприємства з експлуатації і ремонту житлового фонду "Житло-Сервіс"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Оптима-Авто"простягнення 13 069,94 грн. за участю представників сторінвід позивача:Олійник Л.А. (дов. № 110/001-220 від 04.04.2016),від відповідача:Тупчій В.А. (директор),

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство з експлуатації і ремонту житлового фонду "Житло-Сервіс" звернулося до Господарського суду Київської області з позовом про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю "Оптима-Авто" 11 669,45 грн. заборгованості за договором на відшкодування експлуатаційних витрат № 474-09 від 01.07.2009, з яких: 7 722,32 грн. основного боргу за період з січня 2011 року по березень 2015 року (включно), 2 962,69 грн. інфляційних втрат та 984,44 грн. 3% річних.

У липні 2015 року позивач подав заяву про уточнення позовних вимог, в якій просив стягнути із відповідача на його користь 13 069,94 грн. заборгованості, з яких: 8 116,50 грн. основного боргу за період з червня 2012 року по червень 2015 року включно, 4 202,43 грн. інфляційних втрат та 750,54 грн. 3% річних.

Рішенням Господарського суду Київської області від 14.07.2015 у справі № 911/2506/15 (суддя Ярема В.А.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 08.02.2016 (колегія суддів у складі: Зеленін В.О., Синиця О.Ф., Шевченко Е.О.), позовні вимоги задоволено частково, вирішено стягнути із ТОВ "Оптима Авто" на користь КП з експлуатації і ремонту житлового фонду "Житло-Сервіс" 8 116,94 грн. заборгованості, 4 202,46 грн. інфляційних втрат та 411,32 грн. 3% річних. У решті позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із вказаними рішенням та постановою в частині задоволення позовних вимог, відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати як такі, що прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши згідно з ч. 1 ст. 1117 ГПК України наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в судових рішеннях, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановили суди першої та апеляційної інстанцій, 01.07.2009 між Комунальним підприємством з експлуатації і ремонту житлового фонду "Житло-Сервіс" (далі - підприємство) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Оптима-Авто" (далі - власник, товариство) укладений договір на відшкодування експлуатаційних витрат № 474-09 (далі - договір), за умовами якого власник, який займає нежитлове приміщення, розташоване на першому поверсі будинку № 26 по вул. Бажана у м. Києві, площею 101,5 кв.м., сплачує на умовах цього договору експлуатаційні витрати, які пов'язані з проведенням підприємством комплексу робіт по утриманню та санітарно-технічному обслуговуванню житлового (майнового) комплексу з прибудинковою територією за зазначеною адресою, до якого входить нежитлове приміщення власника (п. 1.1 договору).

Пунктами 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3, 2.1.5 договору передбачено, що підприємство зобов'язано виконувати комплекс робіт (послуг) по санітарно-технічному обслуговуванню житлового (майнового) комплексу з прибудинковою територією, визначеного у п.1.1 та додатку № 1 до цього договору, у відповідності з вимогами нормативно-правових актів України по утриманню та експлуатації будівель, споруд, приміщень та прибудинкових територій; протягом року забезпечувати вивіз побутових відходів, крім будівельних, які знаходяться у контейнерах для побутових відходів, згідно з укладеними підприємством договорами з відповідними підприємствами; на вимогу власника надавати йому додаткову інформацію щодо зміни оплати по договору та іншу необхідну інформацію; кожного поточного місяця своєчасно направляти власнику або його представнику платіжні документи поштою або через представника підприємства, а також своєчасно інформувати про зміну цін і тарифів.

Відповідно до п. 2.2.7 договору власник зобов'язався своєчасно, до кінця кожного поточного місяця, в повному обсязі вносити плату за цим договором.

У пункті 3.1.2 договору сторони домовились, що підприємство має право змінювати вартість експлуатаційних витрат за цим Договором на підставі зміни умов або цін і тарифів на послуги, роботи, згідно чинного законодавства України.

Згідно з п. 3.2.1 договору власник має право звертатись до підприємства та отримувати додаткову інформацію.

Пунктом 4.1 договору передбачено, що власник оплачує експлуатаційні витрати за їх вартістю, згідно з додатком №1 до цього договору в термін до останнього числа поточного місяця. У додатку № 1 до договору сторони погодили розрахунок щомісячних платежів за обслуговування будинку, який становить 131,54 грн. (з ПДВ).

Відповідно до п. 4.2 договору розрахунок вартості експлуатаційних витрат проводиться, виходячи з витрат підприємства у відповідності з вимогами та рекомендаціями нормативно-правових актів України (додаток № 2). У додатку № 2 до договору наведено розрахунок вартості обслуговування майнового комплексу пр. Бажана, 26, з переліком кожної послуги та вартості обслуговування 1 кв.м. загальної площі.

Пунктом 4.3 договору встановлено, що у разі зміни вартості робіт, що відшкодовуються за цим договором власником, підприємство повідомляє про це Власника через засоби зв'язку, письмово, або платіжним дорученням з подальшим складанням відповідної угоди.

За змістом пунктів 7.1, 7.2 договору, він діє з 01.07.2009 до 01.07.2010. Якщо за один місяць до закінчення терміну дії договору ні одна із сторін не заявить про припинення його дії, то договір вважається щорічно подовженим.

Судами встановлено, що за місяць до закінчення строку дії договору сторони не заявляли про його припинення, у зв'язку з чим договір був пролонгований на новий строк.

Порушення відповідачем зобов'язань за договором в частині повної та своєчасної оплати вартості експлуатаційних витрат, пов'язаних із проведенням комплексу робіт по утриманню та санітарно-технічному обслуговуванню майнового комплексу, стало підставою для звернення підприємства з даним позовом, в якому КП з експлуатації і ремонту житлового фонду "Житло-Сервіс" (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 08.07.2015) просило стягнути із відповідача 8 116,50 грн. основного боргу за період з червня 2012 року по червень 2015 року (включно), 4 202,46 грн. інфляційних втрат та 750,54 грн. 3% річних.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу, зокрема, на підставі договорів чи інших правочинів.

Стаття 629 ЦК України передбачає, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За вимогами ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Вказана правова норма кореспондується зі ст. 193 ГК України.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.ст. 1, 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо) віднесено до житлово-комунальних послуг.

За приписами ч. 1 ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст