Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 01.12.2015 року у справі №926/722/15

Постанова ВГСУ від 01.12.2015 року у справі №926/722/15

27.02.2017
Автор:
Просмотров : 210

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2015 року Справа № 926/722/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Палій В.В. (доповідач) і Прокопанич Г.К.

розглянув касаційну скаргу національного природного парку "Вижницький", смт Берегомет Чернівецької області,

на рішення господарського суду Чернівецької області від 18.05.2015

та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 20.08.2015

зі справи № 926/722/15

за позовом першого заступника прокурора Чернівецької області (далі - Прокурор) в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області (далі - Інспекція), м. Чернівці, Берегометської селищної ради Вижницького району Чернівецької області (далі - Рада), смт Берегомет Чернівецької області,

до національного природного парку "Вижницький" (далі - НПП "Вижницький"), смт Берегомет Чернівецької області, про відшкодування шкоди в розмірі 84 221,00 грн.

Судове засідання проведено за участю представників:

Прокуратури - Клюге Л.М. посв. № 014652 від 17.01.2013

Інспекції - не з'явився

Ради - не з'явився

НПП "Вижницький" - не з'явився

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до господарського суду Чернівецької області в інтересах держави в особі Інспекції та Ради з позовом до НПП "Вижницький" про відшкодування шкоди в розмірі 84 221,00 грн., заподіяної порушенням вимог лісового господарства, шляхом зарахування: 50% від зазначеної суми до спеціального фонду місцевого бюджету Берегометської селищної ради Вижницького району Чернівецької області, 20% від зазначеної суми - до спеціального фонду Чернівецького обласного бюджету, 30% від зазначеної суми - до Державного бюджету України.

Рішенням господарського суду Чернівецької області від 18.05.2015 у справі № 926/722/15 (суддя Гушилик С.М.), яке залишено без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 20.08.2015 (судді Орищин Г.В. - головуючий, Галушко Н.А., Данко Л.С.) позов задоволено з посиланням на його обґрунтованість.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України НПП "Вижницький" просить судові акти попередніх інстанцій зі справи скасувати та прийняти нове рішення про відмову в позові. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових рішень з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзивах на касаційну скаргу Інспекція та Прокуратура просили судові акти попередніх інстанцій залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представника прокуратури, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- НПП "Вижницький" є об'єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та постійним лісокористувачем;

- згідно з актом перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства про додержання режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду НПП "Вижницький" (далі -Акт перевірки), яка проводилася у період з 16.07.2013 по 26.07.2013 Інспекцією виявлено незаконну рубку 38 дерев породи ялина, ялиця та бук; Акт перевірки у судовому порядку не оскаржувався;

- на підставі Акта перевірки та постанови Кабінету Міністрів України від 21.04.1998 № 521 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної порушенням природоохоронного законодавства у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду України" державним інспектором здійснено розрахунок розміру шкоди, яка заподіяна природному комплексу державного значення внаслідок незаконної рубки дерев в кварталі 49 виділи 11 на території Солонецького природоохоронного науково-дослідного НПП "Вижницький" невідомими особами та визначено суму шкоди у розмірі 84 221,00 грн.

Судами також встановлено, що:

- наказом в.о. директора НПП "Вижницький" від 20.08.2010 № 43-к Граба Миколу Дмитровича призначено на посаду майстра з охорони природи Солонецького природоохоронного науково-дослідного відділення НПП "Вижницький";

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст