Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 01.09.2015 року у справі №911/1368/15

Постанова ВГСУ від 01.09.2015 року у справі №911/1368/15

27.02.2017
Автор:
Просмотров : 138

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 вересня 2015 року Справа № 911/1368/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Куровського С.В. - головуючого (доповідача), Катеринчук Л.Й., Короткевича О.Є.,за участю представників:

Міністерства економічного розвитку і торгівлі України - Гаврюшенка В.В. (дов. від 12.05.2015), Кропота О.О. (дов. від 22.01.2015),

ДП "Українській державний науково-технічний центр антикризових технологій в промисловості"- Сагірової А.Г. (дов. від 08.06.2015),

Головного управління юстиції у Київській області - Єкименко Н.В. (дов. від 18.05.2015),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 09.06.2015

та ухвалу господарського суду Київської області від 21.04.2015

у справі № 911/1368/15 господарського суду Київської області

за заявою Державного підприємства "Державний проектний інститут

"Діпроверф"

до Державного підприємства "Українській державний науково -

технічний центр антикризових технологій в промисловості"

про визнання банкрутом,

встановив:

Ухвалою господарського суду Київської області від 21.04.2015 (суддя Лопатін А.В.) за заявою Державного підприємства "Державний проектний інститут "Діпроверф" порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Українській державний науково-технічний центр антикризових технологій в промисловості", визнано Державне підприємство "Державний проектний інститут "Діпроверф" кредитором боржника з безспірними грошовими вимогами у розмірі 604242,77 грн. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Шугалєєву І.Г.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 09.06.2015 (колегія суддів у складі: Остапенко О.М. - головуючий, Верховець А.А., Шипко В.В.) ухвалу господарського суду Київської області від 21.04.2015 залишено без змін.

В касаційній скарзі Міністерство економічного розвитку і торгівлі України просить скасувати вказані вище постанову суду апеляційної інстанції від 09.06.2015 та ухвалу суду першої інстанції від 21.04.2015, прийняти нове рішення, яким у задоволенні заяви Державного підприємства (ДП) "Державний проектний інститут "Діпроверф" про визнання банкрутом Державного підприємства (ДП) "Українській державний науково-технічний центр антикризових технологій в промисловості" відмовити в повному обсязі. В обґрунтування посилається на порушення судами норм матеріального та процесуального права, а саме ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та ст.ст. 32-34, 43, 82 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів касаційної інстанції дійшла висновку про відсутність правових підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Частиною 3 ст. 10 Закону встановлені ознаки неплатоспроможності боржника, а саме: а) грошові вимоги, які повинні складати 300 мінімальних розмірів заробітної плати; б) вимоги мають бути безспірними; в) такі вимоги повинні бути не задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

Зазначена стаття також містить визначення безспірних вимог кредиторів, як грошових вимог кредиторів, підтверджених судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Згідно із ч. 2 ст. 11 Закону до заяви про порушення справи про банкрутство додаються, зокрема:

- докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом;

- рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст