Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВАСУ від 24.03.2016 року у справі №820/7379/14

Постанова ВАСУ від 24.03.2016 року у справі №820/7379/14

12.02.2017
Автор:
Просмотров : 146

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"24" березня 2016 р. м. Київ К/800/49087/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

Головуючого Степашка О.І.

Суддів Островича С.Е.

Сіроша М.В.

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Індустріальної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області

на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 03.07.2014

та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.08.2014

у справі 820/7379/14

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Албес»

до Індустріальної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області

про визнання дій протиправними

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Албес» (далі по тексту - позивач, ТОВ «Албес») звернулось до суду з позовом до Індустріальної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області (далі по тексту - відповідач, Індустріальна ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області) про визнання протиправними дії відповідача по проведенню зустрічної звірки ТОВ «Албес», за результатами якої складений акт від 27.03.2014 №171/20-36-22-03-07/38493963 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Албес» щодо підтвердження господарських відносин з платниками податків за період діяльності: грудень 2013 року; визнання протиправними дії Індустріальної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області щодо коригування показників податкової звітності ТОВ «Албес» на підставі акту від 27.03.2014 №171/20-36-22-03-07/38493963 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Албес», в системі АІС «Податковий блок» та її підсистеми «Система співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів»; зобов'язання відповідача відновити показники податкової звітності, задекларовані ТОВ «Албес» за період діяльності: грудень 2013 року в системі АІС «Податковий блок» та її підсистеми «Система співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів».

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 03.07.2014, яка залишена без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.08.2014, позов задоволено.

В касаційній скарзі відповідач просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій і прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Судами попередніх інстанцій зазначено, що відповідачем на підставі пункту 73.5 статті 73 Податкового кодексу України проведена зустрічна звірка ТОВ «Албес» щодо документального підтвердження господарських відносин та їх реальності та повноти відображення в обліку за грудень 2013 року, за результатами звірки складено акт від 27.03.2014 №171/20-36-22-03-07/38493963 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Албес» щодо документального підтвердження господарських відносин та їх реальності та повноти відображення в обліку за грудень 2013 року». При цьому, в акті звірки зазначено, що встановлено відсутність об'єктів оподаткування по операціях з придбання товарів (послуг) у контрагентів-постачальників та по операціях з продажу цих товарів (послуг) підприємствам - покупцям за грудень 2013 року, в розумінні пункту 198.3, пункту 198.6 статті 198, статті 185, пункту 201.4, пункту 201.6, пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України.

На підставі зазначеного акту Індустріальна ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області внесла зміни щодо показників податкового кредиту та податкових зобов'язань ТОВ «Албес» до АІС «Податковий блок» та її підсистеми «Система співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів».

Повідомлення-рішення за наслідками вказаного акту не приймалося.

Задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій виходили з протиправності дій податкового органу щодо проведення зустрічної звірки, оскільки відповідачем не надано жодного доказу на підтвердження існування в межах спірних правовідносин будь-якої підстави для проведення такої перевірки, перелік яких визначений в Податковому кодексі України. При цьому, такі результати не можуть бути підставою для внесення змін до системи автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту, а тому внесення відповідачем інформації стосовно позивача на підставі акту до інформаційної системи «Податковий блок» та інших інформаційних баз органів доходів і зборів є неправомірним.

Проте, колегія суддів з таким висновком судів не погоджується з наступних підстав.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, щодо компетенції контролюючих органів, повноважень і обов'язків їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальності за порушення податкового законодавства, урегульовані Податковим кодексом України.

У пункті 61.1 статті 61 цього Кодексу визначено, що податковий контроль - це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Способом здійснення такого контролю є, зокрема, інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності контролюючих органів (підпункт 62.1.2 пункту 62.1 статті 62 Податкового кодексу України).

Відповідно до статті 71 Податкового кодексу України інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності контролюючих органів - це комплекс заходів щодо збору, опрацювання та використання інформації, необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст