Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВАСУ від 15.10.2015 року у справі №755/20970/14-а

Постанова ВАСУ від 15.10.2015 року у справі №755/20970/14-а

27.02.2017
Автор:
Просмотров : 108

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 жовтня 2015 року м. Київ К/800/60923/14

Вищий адміністративний суд України в складі колегії суддів:

Бутенка В.І (доповідач), Амєліна С.Є., Ситникова О.Ф.,

розглянувши в порядку письмового касаційного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України у Дніпровському районі м. Києва про визнання протиправною бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

У серпні 2014 року позивач звернувся до суду із вказаним позовом.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 17 вересня 2014 року позов в частині зобов'язання відповідача вчинити певні дії за період з 01.03.2007 року по 06.02.2014 року залишено без розгляду.

Постановою цього ж суду від 17 вересня 2014 року у задоволенні позову в іншій частині позовних вимог відмовлено.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 23 жовтня 2014 року постанову суду першої інстанції скасовано та прийнято нове рішення про часткове задоволення позову.

Визнано неправомірними дії відповідача та зобов'язано останнього провести перерахунок і виплату пенсії ОСОБА_4 в розмірі не меншому ніж вісім мінімальних пенсій за віком та додаткової пенсії у розмірі 75 % мінімальної пенсії за віком, які передбачені ст.ст.50 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року №796-XII, з 06 лютого 2014 року по 17 вересня 2014 року, з урахуванням фактично виплачених коштів.

У касаційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати ухвалене ним судове рішення та залишити без змін рішення суду першої інстанції.

Колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що позивач віднесений до 1 категорії осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та є інвалідом ІІ групи інвалідності.

Відповідно до положень ст.ст. 50, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» позивач, як інвалід ІІ групи, має право на отримання державної пенсії у розмірі не нижче 8 мінімальних пенсій за віком та щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірі 75% мінімальної пенсії за віком.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з правомірності дій відповідача, оскільки встановлений постановами Кабінету Міністрів України порядок обчислення та виплати пенсії по інвалідності, що настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, не визнаний неконституційним.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та задовольняючи частково позов, суд апеляційної інстанції виходив з того, що Законом України «Про державний бюджет на 2014 рік» не передбачено обмежень щодо застосування статей 50, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», тому позивач мав право на отримання з 1 січня 2014 року основної державної пенсії по інвалідності та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірі, який встановлено статтями 50, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Колегія суддів частково погоджується з таким висновком суду апеляційної інстанції з огляду на наступне.

Статтею 50 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що особам, віднесеним до категорії 1, інвалідам ІІ групи призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, у відповідних розмірах, зокрема, інвалідам ІІ групи - 75 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Згідно ст. 54 вказаного Закону розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими, по ІІ групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком.

Проте, всупереч вказаним вище статтям Закону позивачу пенсія виплачувалась у розмірах, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Закон України «Про державний бюджет України на 2014 рік» від 16.01.2014 р. не містить обмежень щодо застосування Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», в тому числі і статей 50, 54 цього Закону.

Разом з тим, Законом України від 31 липня 2014 року № 1622-VІІ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (набрав чинності 3 серпня 2014 року) встановлено, що у 2014 році норми і положення статей, зокрема, 50 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування на 2014 рік.

Отже, позивач мав право на отримання основної державної пенсії по інвалідності та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірах, передбачених положеннями статей 50,54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у період з 1 січня 2014 року по 2 серпня 2014 року, тобто до відповідних змін у законодавстві, яке регулює ці правовідносини.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції помилково зобов'язав відповідача провести перерахунок та виплату пенсії позивача відповідно до ст.ст. 50, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», виходячи з розміру додаткової пенсії 75% мінімальної пенсії за віком та основної пенсії - 8 мінімальних пенсій за віком, по 17 вересня 2014 року.

При цьому суд апеляційної інстанції правильно застосував положення ст.ст. 99, 100 КАС України, залишивши позовні вимоги за період з 01.03.2007 р. по 06.02.2014 р. без розгляду, оскільки із даним позовом до суду ОСОБА_4 звернувся 06.08.2014 р. Також, суд апеляційної інстанції правомірно скасував постанову суду першої інстанції та ухвалив рішення, яким зобов'язав відповідача провести перерахунок та виплату пенсії позивачу відповідно до вимог ст.ст. 50, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» починаючи з 06 лютого 2014 року.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст