Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВАСУ від 14.09.2016 року у справі №826/2069/15

Постанова ВАСУ від 14.09.2016 року у справі №826/2069/15

10.02.2017
Автор:
Просмотров : 146

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2016 року м. Київ К/800/26406/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі Приходько І.В. Бухтіярової І.О. Степашка О.І. розглянувши в порядку письмового провадження

касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві

на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.03.2015 р.

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 21.05.2015 р.

у справі № 826/2069/15

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРК ТВ Рентал»

до Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві

про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И Л А:

У лютому 2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРК ТВ Рентал» (далі - позивач, ТОВ «ТРК ТВ Рентал») звернулося до Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві (далі - відповідач, ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві), в якому просило суд:

визнати протиправними дії ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві щодо відмови у прийнятті податкової декларації з податку на додану вартість за грудень 2014 р. від 19.01.2015 р. ТОВ «ТРК ТВ Рентал»;

визнати протиправним та скасувати рішення ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві №1226/10/26-58-11-02-18 від 22.01.2015 р., згідно якого податкова декларація з податку на додану вартість за грудень 2014 р. від 19.01.2015 р. ТОВ «ТРК ТВ Рентал» не визнана як податкова звітність;

вважати прийнятою та зареєстрованою податкову декларацію ТОВ «ТРК ТВ Рентал» з податку на додану вартість за грудень 2014 р. з додатками 19.01.2015 р.;

зобов'язати ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві відобразити задекларовані ТОВ «ТРК ТВ Рентал» показники податкового кредиту та зобов'язань з податку на додану вартість за грудень 2014 р. в АІС «Податковий блок».

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.03.2015 р., залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 21.05.2015 р., адміністративний позов задоволено.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, відповідач звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просив скасувати постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.03.2015 р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 21.05.2015 р. та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити.

Позивач процесуальним правом надати письмові заперечення на касаційну скаргу не скористався, що не перешкоджає розгляду її по суті.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи та доводи касаційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 19.01.2015 р. ТОВ «ТРК ТВ Рентал» засобами електронного зв'язку в електронній формі було надіслано до ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві податкову декларацію з ПДВ за грудень 2014 р., що підтверджується квитанцією № 2 (реєстраційний номер 9078365207). Також 19.01.2015 р. позивачем до ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві були надіслані реєстр отриманих та виданих податкових накладних за грудень 2014 р. та довідка (Д 6), що подається платниками, які заповнюють рядки 3, та/або 4, та/або 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів за грудень 2014 р.

26.01.2015 р. позивачем було отримано лист ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві № 1226/10/26-58-11-02-18 від 22.01.2015 р., яким ТОВ «ТРК ТВ Рентал» було повідомлено, що надіслана податкова декларація з ПДВ за грудень 2014 р. від 19.01.2015 р. не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки при її заповненні було порушено норми пункту 48.3 статті 48 Податкового кодексу України (надалі - ПК України), а також відомості, що не відповідають дійсності, зокрема інформацію щодо місцезнаходження, а тому вищевказана податкова звітність не вважається податковою декларацією.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що дії податкового органу щодо відмови у прийнятті податкової декларації підприємства з податку на додану вартість за грудень 2014 року є протиправними, з урахуванням чого вказана податкова декларація вважається прийнятою у день її фактичного отримання контролюючим органом, а тому для належного відновлення порушених прав позивача позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Колегія суддів частково погоджується з такими висновками судів першої та апеляційної інстанцій, виходячи з наступного.

У відповідності до пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 Податкового кодексу України податкова декларація повинна містити такі обов'язкові реквізити: тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий); звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація; звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнюючого розрахунку); повне найменування (прізвище, ім'я, по батькові) платника податків згідно з реєстраційними документами; код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер; реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті); місцезнаходження (місце проживання) платника податків; найменування органу державної податкової служби, до якого подається звітність; дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від форми); ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток або інші відомості, визначені в абзаці сьомому цього пункту, посадових осіб платника податків; підписи платника податку - фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених цим Кодексом, засвідчені печаткою платника податку (за наявності).

У окремих випадках, коли це відповідає сутності податку або збору та є необхідним для його адміністрування, форма податкової декларації додатково може містити такі обов'язкові реквізити: відмітка про звітування за спеціальним режимом;код виду економічної діяльності ( КВЕД) ; код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ; індивідуальний податковий номер та номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість згідно з даними реєстру платників податку на додану вартість за звітний (податковий) період.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст