Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВАСУ від 14.04.2016 року у справі №2а/0470/6345/12

Постанова ВАСУ від 14.04.2016 року у справі №2а/0470/6345/12

12.02.2017
Автор:
Просмотров : 139

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" квітня 2016 р. м. Київ К/800/46503/14

К/800/44985/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого Кравцова О.В.,

суддів Єрьоміна А.В.,

Цуркана М.І.,

секретар судового засідання: Корінець Ю.О.,

за участю:

представників позивача Швець О.Ю., Ряснянського Ю.М., Безсмертного О.В., Лисичного А.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги державного підприємства «Конструкторське бюро «Південнне» ім. М.К. Янгеля» та Державної фінансової інспекції в Дніпропетровській області на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 5 жовтня 2012 і на постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 4 березня 2014 року у справі за позовом державного підприємства «Конструкторське бюро «Південнне» ім. М.К. Янгеля» до Державної фінансової інспекції в Дніпропетровській області, Дніпропетровської об'єднаної державної фінансової інспекції про скасування вимог,-

ВСТАНОВИВ:

У червні 2012 року державне підприємство «Конструкторське бюро «Південнне» ім. М.К. Янгеля» (далі - ДП «Конструкторське бюро «Південнне» ім. М.К. Янгеля») звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Державної фінансової інспекції (далі - ДФІ) в Дніпропетровській області, Дніпропетровської об'єднаної ДФІ про скасування пунктів 1, 2, 3, 5, 6, 8, 10, 13 обов'язкових вимог Дніпропетровської об'єднаної ДФІ від 3 травня 2012 року № 840-19/1119 (далі - Вимога № 840-19/1119).

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 5 жовтня 2012 року позовні вимоги задоволені частково. Скасовано пункт 2 Вимоги № 840-19/1119. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 4 березня 2014 року скасовано рішення суду першої інстанції в частині відмови в задоволенні позовних вимог та прийнято нову постанову в цій частині про часткове задоволення позовних вимог.

Адміністративний позов ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» задоволено частково. Скасовано пункти 5, 6, 13 Вимоги № 840-19/1119. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено. У решті постанову суду першої інстанції залишено без змін.

Не погодившись із судовими рішеннями судів попередніх інстанцій в частині відмови у задоволенні позовних вимог ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» звернулось до Вищого адміністративного суду України із касаційною скаргою, в якій просила скасувати судові рішення судів попередніх інстанції у частині відмови у позові та ухвалити нове рішення в цій частині - про задоволення позову.

Крім того, не погодившись із судовими рішеннями судів попередніх інстанцій в частині задоволених позовних вимог, ДФІ в Дніпропетровській області звернулось до Вищого адміністративного суду України із касаційною скаргою, в якій просила скасувати судові рішення судів попередніх інстанції в частині задоволених позовних вимог та ухвалити нове рішення в цій частині - про відмову у задоволенні позову.

У своїх запереченнях на касаційну скаргу, подану ДФІ в Дніпропетровській області, ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» просило залишити скаргу позивача без задоволення.

Згідно з частиною другою статті 220 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС) України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги, але при цьому може встановлювати порушення норм матеріального чи процесуального права, на які не було посилання в касаційній скарзі.

Заслухавши доповідь судді, пояснення присутніх у судовому засіданні представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, колегія суддів вважає, що касаційна скарга ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» задоволенню не підлягає, а скарга ДФІ в Дніпропетровській області підлягає, з огляду на таке.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що за результатами проведеної посадовими особами Дніпропетровської об'єднаної ДФІ планової ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» за період з 1 жовтня 2010 року по 31 грудня 2011 року складено акт від 19 березня 2012 року № 840-25/16 (далі - Акт ревізії).

На підставі зафіксованих в Акті ревізії даних та з метою усунення виявлених порушень, попередження їх виникнення у подальшому, Дніпропетровська об'єднана ДФІ надіслала позивачу Вимогу № 840-19/1119.

У вказаній Вимозі № 840-19/1119 ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» зобов'язано серед іншого здійснити наступне.

- донарахувати та перерахувати в повному обсязі частину чистого прибутку до Державного Бюджету України в сумі 7 091 566,00 грн., внаслідок не відображення в бухгалтерському обліку доходу від виконаних робіт при наявності документів, що засвідчують їх виконання (акти виконаних робіт, наданих послуг з контролю якості та приймання продукції) (пункт 1);

- провести донарахування недоотриманих грошових коштів підприємством внаслідок не нарахування сум штрафних санкцій (пені), передбачених умовами договору, строк позовної давності щодо стягнення яких минув на загальну суму 1 245 487,29 грн., шляхом пред'явлення підприємствам-виконавцям робіт до оплати рахунків, в тому числі шляхом проведення претензійно-позовної роботи (пункт 2);

- провести в повному обсязі донарахування недоотриманих посадових окладів працівникам підприємства в наслідок не забезпечення при розрахунку мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду не менш як 121% мінімальної заробітної плати на загальну суму 2 082 490,07 грн. (пункт 3);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст