Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВАСУ від 10.02.2016 року у справі №826/19255/13-а

Постанова ВАСУ від 10.02.2016 року у справі №826/19255/13-а

12.02.2017
Автор:
Просмотров : 155

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2016 року м. Київ К/800/8644/14

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі Приходько І.В. Бухтіярової І.О. Олендера І.Я.

розглянувши в порядку письмового провадження

касаційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд мастер-ЛТД», Міністерства доходів і зборів України та Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві

на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 18.12.2013 р.

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 28.01.2014 р.

у справі № 826/19255/13-а

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд мастер-ЛТД»

до 1) Міністерства доходів і зборів України, 2) Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві

про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И Л А:

У грудні 2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Трейд мастер-ЛТД» (далі - позивач, ТОВ «Трейд мастер-ЛТД») звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Міністерства доходів і зборів України (далі - відповідач-1) та Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві (далі - відповідач-2, ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві), в якому просило суд визнати протиправними дії податкового органу, щодо неприйняття податкових накладних для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних та зобов'язати податковий орган прийняти податкові накладні і зареєструвати протягом операційного дня, коли такі податкові накладні були надіслані для реєстрації в Єдиному державному реєстрі податкових накладних.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 18.12.2013 р., яка залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 28.01.2014 р., адміністративний позов задоволено частково: визнано протиправними дії Міністерства доходів і зборів України, що полягають у відмові в реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних ТОВ «Трейд мастер-ЛТД» від 08.10.2013 р. № 8 та від 09.10.2013 р. № 9; в решті вимог відмовлено; вирішено питання про судові витрати.

Не погоджуючись із прийнятими рішеннями судів попередніх інстанції, сторони у справі звернулися до Вищого адміністративного суду України з касаційними скаргами, на обґрунтування яких посилаються на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Так, позивач просив суд касаційної інстанції скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 18.12.2013 р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 28.01.2014 р. і прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

У свою чергу, відповідачі просили суд касаційної інстанції скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 18.12.2013 р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 28.01.2014 р. в частині задоволених позовних вимог і прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Сторони в судове засідання 10.02.2016 р. не з'явились, про час та місце слухання справи належним чином повідомлялись, справу розглянуто в порядку письмового провадження на підставі положень статті 222 Кодексу адміністративного судочинства України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи та доводи касаційних скарг, перевіривши повноту встановлення судовими інстанціями фактичних обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, колегія суддів приходить до висновку, що касаційні скарги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що між ТОВ «Трейд мастер-ЛТД» та ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві укладено Договір про визнання електронних документів, предметом якого є визнання податкових документів поданих платником податків в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису до органу ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку або на електронних носіях, як оригіналу.

ТОВ «Трейд мастер-ЛТД» засобами електронного документообігу для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних подано податкові накладні від 08.10.2013 р. № 8 та від 09.10.2013 р. № 9 та отримано квитанції від 22.10.2013 р. та від 23.10.2013 р. у відповідній кількості до поданих податкових накладних. У вказаних квитанціях зазначено про те, що документи не прийнято у зв'язку з виявленням помилки, а саме: місцезнаходження юридичної особи продавця товарів/послуг, вказане у документах не відповідає інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Вказані обставини слугували підставою для звернення платника податку з позовом до суду у даній справі.

Суди першої та апеляційної інстанцій вирішуючи спір по суті та задовольняючи позовні вимоги в частині визнання протиправними дії податкового органу щодо відмови у реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних поданих позивачем, з чим погоджується суд касаційної інстанції, виходили з наступних мотивів.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну, складену за вибором покупця (отримувача) в один з таких способів: а) у паперовому вигляді; б) в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та умови реєстрації податкової накладної у Єдиному реєстрі податкових накладних. У такому разі складання податкової накладної у паперовому вигляді не є обов'язковим.

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити: а) порядковий номер податкової накладної; б) дата виписування податкової накладної; в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг; г) податковий номер платника податку (продавця та покупця); ґ) місцезнаходження юридичної особи - продавця або податкова адреса фізичної особи - продавця, зареєстрованої як платник податку; д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг; е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг; є) ціна постачання без урахування податку; ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні; з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку; и) вид цивільно-правового договору; і) код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України); ї) номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України.

Пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України, зокрема, передбачено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст