Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВАСУ від 01.06.2017 року у справі №800/507/16

Постанова ВАСУ від 01.06.2017 року у справі №800/507/16

15.06.2017
Автор:
Просмотров : 343

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2017 року м. Київ справа № 800/507/16

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Головуючого, суддіГорбатюка С.А.СуддівГоляшкіна О.В. Донця О.Є. Єрьоміна А.В. Кравцова О.В. секретар судового засідання Носенко Л.О.,

за участі: ОСОБА_6, представника Верховної Ради України Долгова Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в режимі відеоконференції адміністративну справу за позовом ОСОБА_6 до Верховної Ради України, третя особа - Державна казначейська служба України про визнання протиправною бездіяльності та відшкодування матеріальної і моральної шкоди

в с т а н о в и л а :

У вересні 2016 року ОСОБА_6 у Вищому адміністративному суді України, як у суді першої інстанції, пред'явив адміністративний позов до Верховної Ради України, третя особа - Державна казначейська служба України про визнання протиправною бездіяльності та відшкодування матеріальної і моральної шкоди.

Просив:

- визнати протиправною бездіяльність Верховної Ради України у період з 01 березня 2015 року по 29 вересня 2016 року, яка виразилася у не розгляді подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо обрання його суддею Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області безстроково;

- стягнути на його користь з Верховної Ради України у відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної протиправною бездіяльністю, 65 306,53 грн.;

- стягнути на його користь з Верховної Ради України на відшкодування моральної шкоди, заподіяної протиправною бездіяльністю, 100 000 грн.;

- стягнути з Верховної Ради України на його користь судові витрати в розмірі 551,20 грн. за рахунок бюджетних асигнувань.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що 17 лютого 2015 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України на своєму засіданні прийняла рішення №106/бо-15 про рекомендування його, як кандидата на посаду судді, для обрання суддею Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області безстроково.

При прийнятті вказаного рішення Комісія урахувала показники розгляду судом під його головуванням судових справ, достатній рівень професійної підготовки, а також його особисті та моральні якості.

Відповідне подання Вищою кваліфікаційною суддів України про рекомендування його на посаду судді безстроково було направлено на адресу Верховної Ради України 01 березня 2015 року.

Станом на 29 вересня 2016 року питання щодо обрання його суддею Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області безстроково не було внесене на розгляд сесії Верховної Ради України та залишилося не розглянутим.

Вважає, що Верховна Рада України, не розглянувши протягом розумного строку подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання його суддею Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області безстроково, у порушення Конституції України та законів України, зокрема, з 01 березня 2015 року до 29 вересня 2016 року, допустила протиправну бездіяльність.

Також, на його думку, внаслідок протиправної бездіяльності Верховної Ради України з 01 квітня 2015 року він позбавлений права здійснювати судочинство, а отже, й отримувати заробітну плату з доплатою за вислугу років до посадового окладу. Сума невиплаченої надбавки за вислугу років за період бездіяльності відповідача є сумою завданої матеріальної шкоди.

Тривале не вирішення питання про обрання суддею призвело до пригнічення його морального та психологічного стану, оскільки він вимушений був постійно розмірковувати про можливість звільнення з посади судді та про необхідність пошуку нового місця роботи. Це призвело до спричинення йому моральної шкоди, яка підлягає відшкодуванню у грошовому виразі.

У судовому засіданні позивач позов підтримав, просив його задовольнити у повному обсязі.

Представник Верховної Ради України Долгов Ю.В. позов не визнав, надав пояснення, аналогічні тим, які викладенні у запереченнях проти позову.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, перевіривши викладені у заяві доводи, колегія суддів вважає, що адміністративний позов не підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною другою статті 19 Конституції України (тут і далі у редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин) визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини четвертої статті 126 та частини першої статті 128 Конституції України (тут і далі у редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин) судді обіймають посади безстроково, крім суддів Конституційного Суду України та суддів, які призначаються на посаду судді вперше, перше призначення на посаду професійного судді строком на п'ять років здійснюється Президентом України. Всі інші судді, крім суддів Конституційного Суду України, обираються Верховною Радою України безстроково, в порядку, встановленому законом.

Порядок обрання на посаду судді безстроково визначений статтею 76 Закону України від 07 липня 2010 року № 2453-VІ "Про судоустрій і статус суддів" (тут і далі у редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин, далі - Закон № 2453-VІ).

Частиною першою статті 76 цього Закону визначено, що суддя, строк повноважень якого закінчується, за його заявою має бути рекомендований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для обрання його Верховною Радою України на посаду судді безстроково, якщо відсутні визначені законом обставини, що перешкоджають цьому.

У відповідності до частини другої статті 76 Закону № 2453-VІ обрання на посаду судді безстроково здійснюється в такому порядку:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст