Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 01.10.2018 року у справі №607/4193/17

Ухвала КЦС ВП від 01.10.2018 року у справі №607/4193/17

12.06.2020
Автор:
Просмотров : 97

Постанова

Іменем України

31 січня 2018 року

м. Київ

справа № 607/4193/17

провадження № 61-42976св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: ЖуравельВ. І. (суддя-доповідач), Антоненко Н. О., Крата В. І.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідачі: державне підприємство «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, Тернопільське міське управління відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області,

третя особа - ОСОБА_5,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 24 квітня 2018 року у складі судді Грицака Р. М. та постанову апеляційного суду Тернопільської області від 19 липня 2018 року у складі колегії суддів: Ткача З. Є., Міщія О. Я., Шевчук Г. М.,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України (далі - ДП «Інформаційний центр»), Тернопільського міського управління відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (далі - Тернопільського МУ ВДВС ГТУЮ у Тернопільській області) та просив визнати недійсними електронні торги від 22 жовтня 2015 року, проведені ДП «Інформаційний центр», та протокол проведення електронних торгів № 125408 від 22 жовтня 2015 року.

В обґрунтування зазначив, що на зазначених торгах, в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором № СМ SMEEOO/061/2008 від 01 серпня 2008 року, реалізовано належне йому на праві власності нерухоме майно - приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Вказаніторги були проведенні з порушеннями вимог чинного законодавства. Зокрема, впорушення статті 43 Закону України "Про іпотеку" відповідачі не надіслали за 15 днів до початку прилюдних торгів повідомлення про проведення прилюдних торгів.

В порушення пункту 3.11 Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів, спеціалізована організація письмово не повідомила про дату, час, місце торгів, стартову ціну.

Об'єкт продажує пам'яткою архітектури місцевого значення, однак в порушення статті18 Закону України «Про охорону культурної спадщини» об'єкт продано без погодження відповідного органу охорони культурноїспадщини.

Експертом при оцінці майна не застосована спеціальна Методика грошової оцінки пам'яток, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України №1447 від 26 вересня 2002 року, і ціна майна визначена невірно.

Не застосовано Закон України «Про мораторій на стягнення майна з громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» від 03 червня 2014 року.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 24 квітня 2018 року, залишеним без змін постановою апеляційного суду Тернопільської області від 19 липня 2018 року, у задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.

Суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що ОСОБА_4 пропустив трьохмісячний строк на оскарження прилюдних торгів, передбачений статтею 48 Закону України «Про іпотеку», відтак у зв'язку зі спливом позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у справі, у задоволенні позову слід відмовити.

У серпні 2018 року ОСОБА_4 подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просив рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області та постанову апеляційного суду Тернопільської області скасувати і направити справу на новий розгляд.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст