Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 20.08.2019 року у справі №172/888/18

Ухвала КЦС ВП від 20.08.2019 року у справі №172/888/18

05.11.2020
Автор:
Просмотров : 611

Постанова

Іменем України

30 липня 2020 року

м. Київ

справа № 172/888/18

провадження № 61-15356св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Крата В. І.,

суддів: Дундар І. О. (суддя-доповідач), Журавель В. І., Краснощокова Є. В., Русинчука М. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 03 жовтня 2018 року у складі судді Битяка І. Г. та постанову Дніпровського апеляційного суду від 09 липня 2019 року у складі колегії суддів: Свистунової О. В., Красвітної Т. П., Єлізаренко І. А.,

ВСТАНОВИВ:

Історія справи

Короткий зміст позовних вимог

У липні 2018 року позивач звернувся з позовом до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, визнання свідоцтва про право на спадщину частково недійсним, визнання права власності на 1/2 частину майна в порядку спадкування за законом.

Позов мотивований тим, що позивач народився ІНФОРМАЦІЯ_1 . В свідоцтві про народження матір`ю записана - ОСОБА_3 , яка ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Із заявою про прийняття спадщини за законом, після смерті матері позивач звернувся до Васильківської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області. Однак, нотаріусом Васильківської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області 06 липня 2018 року відмовлено у вчиненні нотаріальних дій з підстав пропуску строку на прийняття спадщини. Спадкове майно складається із житлового будинку, який розташований на території Васильківської селищної ради Васильківського району Дніпропетровської області.

У лютому 2018 року він захворів і фактично позбавився зору, тому не зміг у встановлений законом строк подати заяву по прийняття спадщини.

Сестра позивача ОСОБА_2 звернулася із заявою про прийняття спадщини до Васильківської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, однак не вказала, що позивач також є спадкоємцем за законом. Вважав, що сестра ввела державного нотаріуса в оману, не вказавши його в заяві про прийняття спадщини як спадкоємця, та таємно від нього оформила спадщину. Відповідач ОСОБА_2 після спливу шестимісячного терміну повідомила, що нею отримано свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті матері.

Позивач просив

визначити додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ,

визнати частково недійсним на 1/2 частину спадкового майна, свідоцтво про право на спадщину за законом на ім`я ОСОБА_2 , видане Васильківською районною державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області по спадковій справі № 177/18, після смерті матері ОСОБА_3 ,

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст