Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 07.08.2018 року у справі №6/2515/739/2012

Ухвала КЦС ВП від 07.08.2018 року у справі №6/2515/739/2012

03.11.2020
Автор:
Просмотров : 185

Постанова

Іменем України

30 червня 2020 року

м. Київ

справа № 6/2515/739/2012

провадження № 61-40564св18

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Ігнатенка В. М. (суддя-доповідач), Жданової В. С., Кузнєцова В. О.,

учасники справи:

заявник - Акціонерне товариство «Альфа-Банк»,

заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Поліпром-Альянс»,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 26 квітня 2018 року в складі судді Цибенко І. В. і постанову Апеляційного суду Чернігівської області від 13 червня 2018 року в складі колегії суддів: Євстафіїва О.К., Бечка Є.М., Шарапової О.Л.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

06 квітня 2016 року Публічне акціонерне товариство «Альфа-Банк» (далі - ПАТ «Альфа-Банк»), перейменоване в Акціонерне товариство «Альфа-Банк» (далі - АТ «Альфа-Банк»), звернулось до суду з заявою, в якій просило видати дублікати виконавчих листів у справі № 6-739/12 і поновити строк для пред`явлення їх до виконання.

Заява мотивована тим, що ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 24 лютого 2012 року в справі № 6-739/2012, яка набрала законної сили й звернута до виконання, задоволено заяву ПАТ «Альфа-Банк» про видачу виконавчих листів на виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнський фінансовий союз» від 14 липня 2011 року в справі № 2387-13/100/11 за позовом ПАТ «Альфа-Банк» про стягнення з ОСОБА_1 - поручителя ТОВ «Поліпром-Альянс» заборгованості за договором овердрафту від 19 жовтня 2010 року № 57-ОКЛ/10.

06 червня 2012 року на виконання цієї ухвали Новозаводським районним судом м. Чернігова видано виконавчі листи за № 6-739/12, які 18 червня 2012 року направлено до Жовтневого відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції (далі - Жовтневого ВДВС Запорізького МУЮ). На їх підставі відкрито виконавчі провадження.

Під час виконання цих листів не було виявлено майна боржника, у зв`язку з чим державним виконавцем 16 січня 2014 року повернуто їх стягувачеві. ПАТ «Альфа-Банк» стверджує, що під час пересилання оригіналів зазначених виконавчих листів їх втрачено, в зв`язку з чим вони не пред`являлися повторно до виконання.

Про закриття виконавчих проваджень з виконання виконавчих листів, про які йдеться, та про повернення їх ПАТ «Альфа-Банк» останньому стало відомо лише з відповіді на запит, яка надійшла від Жовтневого ВДВС Запорізького МУЮ 14 березня 2016 року. Тому наявні підстави для поновлення строку пред`явлення виконавчих листів до виконання, пропущеного з поважних причин.

Короткий зміст судових рішень

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 05 травня 2016 року в задоволенні заяви ПАТ «Альфа-Банк» - відмовлено.

Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що заявником не надано належних доказів на підтвердження втрати виконавчого документа саме під час поштового пересилання.

Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 09 червня 2016 року апеляційна скарга ПАТ «Альфа-Банк» залишена без задоволення, ухвала суду першої інстанції залишена без змін.

Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що оскаржувана ухвала суду першої інстанції постановлена з дотриманням норм матеріального та процесуального права. Зокрема, апеляційний суд дійшов висновку про те, що заявником не надано належних доказів втрати виконавчих листів.

Постановою Верховного Суду від 14 лютого 2018 року касаційну скаргу ПАТ «Альфа-Банк» задоволено частково, ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 05 травня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області від 09 червня 2016 року скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Постанова касаційного суду мотивована тим, що належним доказом підтвердження надсилання стягувачу у виконавчому провадженні постанови про повернення виконавчого документа є квитанція про відправлення та повідомлення про врученнярекомендованого листа.

Суди дійшли передчасного висновку про відмову в задоволенні заяви банку, не надавши належної оцінки всім наявним у матеріалах справи доказам, дійшовши висновку лише про те, що позивачем не надано доказів про втрату виконавчого листа саме під час поштового пересилання. Матеріали справи не містять доказів вручення ПАТ «Альфа-Банк» постанов державного виконавця від 16 січня 2014 року про повернення виконавчих листів на підставі статті 47 Закону України «Про виконавче провадження».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст