Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 02.01.2019 року у справі №299/883/17

Ухвала КЦС ВП від 02.01.2019 року у справі №299/883/17

20.10.2020
Автор:
Просмотров : 229

Постанова

Іменем України

29 липня 2020 року

м. Київ

справа № 299/883/17

провадження № 61-48347св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Сімоненко В. М.,

суддів: Калараша А. А. (суддя-доповідач), Мартєва С. Ю, Петрова Є. В., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: Виноградівська міська рада, фермерське господарство «Колос», регіональне відділення Фонду державного майна України в Закарпатській області,

треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Виноградівського районного суду Закарпатської області від 14 грудня 2017 року у складі судді Надопта А. А. та постанову Апеляційного суду Закарпатської області від 16 квітня 2018 року у складі колегії суддів: Куштана Б. П., Кондора Р. Ю., Мацунича М. В.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Виноградівської міської ради, фермерського господарства «Колос» (далі -

ФГ «Колос»), регіонального відділення Фонду державного майна України в Закарпатській області (далі - ФДМУ у Закарпатській області), треті особи:

ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про зобов`язання укласти договір найму житла.

Позовні вимоги мотивовано тим, що у 1969 році ОСОБА_4 (мати позивача), яка працювала в сільськогосподарській артілі «8 Березня», що в подальшому була реформована в радгосп «8 Березня», була зареєстрована в квартирі

АДРЕСА_1 , що підтверджується записом № 7 у будинковій книзі. ОСОБА_1 разом із матір`ю проживав у цій квартирі з моменту її вселення, а після досягнення повноліття і отримання паспорту громадянина СРСР був прописаний у квартирі як член сім`ї наймача у 1974 році, що підтверджується записом № 21 в будинковій книзі.

Згідно зі статтею 2 Статуту радгоспу «8 Березня», зареєстрованого розпорядженням представника Президента України від 27 січня 1994 року та затвердженого головою фонду комунального майна Виноградівського району

11 січня 1994 року, майно радгоспу є комунальною власністю Виноградівського району і закріплюється за радгоспом на праві повного господарського відання. Виноградівською РДА 10 жовтня 1996 року було видане свідоцтво на право особистої власності на нерухоме майно, яким посвідчувалося, що житловий будинок на АДРЕСА_2 є районною комунальною власністю і належить радгоспу «8 Березня».

15 жовтня 1996 року відбулася приватизація цілісного майнового комплексу радгоспу «8 Березня», товариство покупців майна радгоспу «8 Березня» отримало свідоцтво про власність виданого представництвом ФДМУ у Виноградівському районі 18 жовтня 1996 року № 9612 та акт прийому-передачі майна державного підприємства від 18 жовтня 1996 року № 9613.

Після зміни форми власності майна радгоспу і його перетворення в КСГП

«8 Березня», правління КСГП договори найму з наймачами житлових приміщень (квартир) не переоформляло. Також зазначав, що земельна ділянка, на якій розташований цей будинок, знаходиться в комунальній власності і в розпорядженні Виноградівської міської ради, що підтверджується листом управління Держземагенства у Виноградівському районі від 12 червня 2013 року № 01-08/1938.

ОСОБА_1 вказував, що він із 1969 року проживає в квартирі

АДРЕСА_1 , яка входить до державного житлового фонду, сплачує житлово-комунальні послуги, тобто, є законними фактичними володільцем квартири.

Позивач вважав, що наймодавцем квартири, в якій він проживає, є саме Виноградівська міська рада, у зв`язку з чим 09 березня 2017 року він звертався до Виноградівської міської ради із заявою про укладення договору найму житла, проте у своєму листі-відповіді від 14 березня 2017 року Виноградівська міська рада зазначила, що не може укладати договір найму житла, оскільки багатоквартирний будинок позивача не перебуває на балансі міської ради, тому у зв`язку із відсутністю договору найму житла, позивач та члени його сім`ї позбавлені можливості реалізувати свої житлові права.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст