Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 29.01.2024 року у справі №372/2923/21

Постанова КЦС ВП від 29.01.2024 року у справі №372/2923/21

29.01.2024
Автор:
Просмотров : 182

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2024 року

м. Київ

справа № 372/2923/21

провадження № 61-7393св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Тітова М. Ю. (суддя-доповідач), Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

третя особа - Садівницьке товариство «Рябина»,

провівши в порядку письмового провадження попередній розгляд справи за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Обухівського районного суду Київської області від 03 лютого 2023 року в складі судді Сташків Т. Г. та постанову Київського апеляційного суду від 15 травня 2023 року в складі колегії суддів: Лапчевської О. Ф., Березовенко Р. В., Мостової Г. І.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У серпні 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Садівницького товариства «Рябина» (далі - СТ «Рябина») та просила визнати недійсними рішення загальних зборів СТ «Рябина», оформлені протоколом від 10 липня 2021 року.

На обґрунтування своїх вимог зазначала, що вона є членом СТ «Рябина».

10 липня 2021 року загальними зборами членів СТ «Рябина» прийняті рішення, оформлені протоколом, про обрання членів лічильної комісії, обрання голови та секретаря загальних зборів, надання повноважень щодо підписання протоколу загальних зборів та щодо проведення реєстраційних дій.

Посилаючись на те, що її не було повідомлено про дату, час та місце проведення загальних зборів, рішення прийняті за відсутності кворуму, просила позов задовольнити.

За клопотанням позивача ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 22 грудня 2022 року замінено відповідача СТ «Рябина» належними відповідачами, а саме на: ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 . Залучено до участі в справі в якості третьої особи СТ «Рябина».

Короткий зміст судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 03 лютого 2023 року провадження у справі закрито.

Ухвала суду мотивована тим, що спір виник з корпоративних відносин, тому підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 10 лютого 2023 року скасовано заходи забезпечення позову.

Постановою Київського апеляційного суду від 15 травня 2023 року ухвалу Обухівського районного суду Київської області від 03 лютого 2023 року залишено без змін. Ухвалу Обухівського районного суду Київської області від 10 лютого 2023 року скасовано, клопотання ОСОБА_4 про скасування заходів забезпечення задоволено, скасовано заходи забезпечення позову.

Постанова суду апеляційної інстанції мотивована тим, що висновок суду першої інстанції про закриття провадження у справі є правильним, оскільки розгляд цього спору має здійснюватися судом господарської юрисдикції.

Короткий зміст та узагальнені доводи касаційної скарги

У травні 2023 року ОСОБА_1 через представника ОСОБА_7 звернулася до Верховного Суду з касаційною скаргою, у якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати ухвалу Обухівського районного суду Київської області від 03 лютого 2023 року та Київського апеляційного суду від 15 травня 2023 рокуй передати справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Касаційна скарга мотивована, зокрема тим, що суди попередніх інстанцій не врахували, що цей спір стосується приватного рішення фізичних осіб (відповідачів), яке не є рішенням з управлінської діяльності юридичної особи, тому безпідставно закрили провадження у справі.

Рух справи в суді касаційної інстанції

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст