Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 27.03.2018 року у справі №683/1160/14-ц

Ухвала КЦС ВП від 27.03.2018 року у справі №683/1160/14-ц

31.05.2020
Автор:
Просмотров : 87

Постанова

Іменем України

26 квітня 2018 року

м. Київ

справа № 683/1160/14-ц

провадження № 61-13167св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач), Гулька Б. І., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - публічне акціонерне товариство «Дельта Банк»,

представник позивача - ОСОБА_4,

відповідач - ОСОБА_5,

третя особа - Державна реєстраційна служба України,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за позовом публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_5, третя особа - Державна реєстраційна служба України, про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом визнання права власності, виселення та зобов'язання вчинити певні дії за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» на ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області у складі судді Грох Л. М. від 17 січня 2018 року

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2014 року публічне акціонерне товариство «Дельта Банк» (далі - ПАТ «Дельта Банк») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_5, третя особа - Державна реєстраційна служба України, про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом визнання права власності, виселення та зобов'язання вчинити певні дії.

Заочним рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області у складі судді Завадської О. П. від 25 вересня 2014 року у задоволенні позову ПАТ «Дельта Банк» відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову ПАТ «Дельта Банк», суд першої інстанції виходив із того, що представник позивача не надав належних доказів на підтвердження заявленого розміру кредитної заборгованості, докази повідомлення відповідача щодо необхідності дострокового погашення кредиту та вимоги про виселення всіх мешканців у випадку дострокового непогашення кредитної заборгованості. Тобто позивачем не дотриманий встановлений статтею 40 Закону України «Про іпотеку» та статтею 109 ЖК України порядок виселення з жилого приміщення, тому позивач не набув права звернення на предмет іпотеки.

Крім того, на спірні правовідносини поширюється Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», у період дії якого не може відбуватися звернення стягнення на предмет іпотеки.

Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 17 січня 2018 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження у справі за апеляційною скаргою публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» на заочне рішення Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 25 вересня 2014 року з підстав, передбачених частиною першої статті 358 ЦПК України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст