Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 03.04.2018 року у справі №319/196/17

Ухвала КЦС ВП від 03.04.2018 року у справі №319/196/17

31.05.2020
Автор:
Просмотров : 72

Постанова

Іменем України

26 квітня 2018 року

м. Київ

справа №319/196/17

провадження №61-15192св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Висоцької В. С. (суддя-доповідач), Фаловської І. М., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідач - Міністерство оборони України,

представники відповідача: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Куйбишевського районного суду Запорізької області від 22 травня 2017 року у складі судді Валігурського Г. Ю. та постанову апеляційного суду Запорізької області від 17 січня 2018 року у складі колегії суддів:

Кухаря С. В., Крилової О. В., Трофимової Д. А.,

ВСТАНОВИВ :

У лютому 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Міністерства оборони України про відшкодування моральної шкоди.

Позовна заява мотивована тим, що у період з 21 квітня 1975 року

по 14 серпня 1993 року він проходив військову службу в армії, в тому числі з 27 грудня 1989 по 04 травня 1990 року проходив службу в 30 км зоні Чорнобильської АЕС. При виконанні службового обов'язку отримав дозу радіактивного опромінення, у зв'язку з чим у нього розвинулись хвороби.

Внаслідок ушкоджень здоров'я отриманих під час виконання обов'язків військової служби він змушений тривалий час знаходитись на лікарняному, проходити чесельні медичні огляди та обстеження, відновлювальні процедури, оскільки отримав чисельні хвороби, а саме: ішемічна хвороба серця, атеросклероз аорти та коронарних артерій серця, хронічна коронарна недостатність І ступеню, атеросклеротичний кардіосклероз, гіпертонічна хвороба І ступеню. Вказані хвороби є результатом виконання обов'язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

У зв'язку з отриманням хвороб йому встановлена ІІ група інвалідності з 70 % втратою працездатності внаслідок захворювання, яке пов'язане з проходженням військової служби. У зв'язку з цим, він позбавлений можливості вести повноцінний спосіб життя, постійно відчуває страждання, психологічний дискомфорт, багато коштів витрачає на лікування.

Вважає, що у зв'язку з отриманими ушкодженнями здоров'я під час проходження військової служби та отриманням інвалідності внаслідок захворювання, яке пов'язане з проходженням військової служби, йому завдана моральна шкода.

Оцінюючи завдану йому моральну шкоду виходить з тривалості й глибини своїх душевних страждань, чисельності негативних наслідків для нього, що викликані внаслідок травми, а також фізичного та фактичного значного погіршення стану здоров'я.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст