Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 26.01.2024 року у справі №731/90/22

Постанова КЦС ВП від 26.01.2024 року у справі №731/90/22

26.01.2024
Автор:
Просмотров : 86

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2024 року

м. Київ

справа № 731/90/22

провадження № 61-14481св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Синельникова Є. В. (суддя-доповідач), Осіяна О. М., Шиповича В. В.,

учасники справи:

позивачка - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Варвинська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору,- ОСОБА_4 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Ткаченко Наталія Миколаївна, на постанову Чернігівського апеляційного суду у складі колегі суддів: Євстафіїва О. К., Скрипки А. А., Шарапової О. Л.,

від 06 червня 2023 року.

Зміст заявлених позовних вимог

1. У травні 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_4 , про встановлення факту належності правовстановлюючого документа та визнання права власності в порядку спадкування за законом.

2. На обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_5 , після смерті якої відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки, частини квартири та житлового будинку АДРЕСА_1 .

3. Посилалася на те, що спадщину після смерті матері вона прийняла, отримала земельну ділянку та частину квартири. Проте, звернувшись до нотаріуса із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, який розташований у с. Світличне, отримала відмову з посиланням на неможливість встановлення, що поданий документ, який посвідчує право власності на житловий будинок, належить саме спадкодавцеві ОСОБА_5 , оскільки у свідоцтві про право особистої власності невірно зазначено по батькові матері - « ОСОБА_6 », замість « ОСОБА_7 ». Крім того, зауважувала про втрату оригіналу вказаного свідоцтва.

4. З огляду на наведене та враховуючи уточнення позовних вимог,

ОСОБА_1 просила суд: встановити належність свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння АДРЕСА_2 , що видане 01 лютого 1990 року виконавчим комітетом Світличненської сільської ради народних депутатів Варвинського району Чернігівської області на ім`я ОСОБА_5 - ОСОБА_5 визнати за нею ( ОСОБА_1 ) в порядку спадкування за законом після смерті її матері - ОСОБА_5 право власності на житловий будинок та господарські будівлі, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Стислий виклад позиції інших учасників справи

5. ОСОБА_2 заперечував проти задоволення позову, посилаючись на те, що право власності померлої на домоволодіння не підтверджується належним документом, а встановлення факту належності правовстановлюючого документу неможливе через смерть власника. Додатково просив суд застосувати до вимог позивачки наслідки спливу позовної давності.

6. ОСОБА_3 позовні вимоги ОСОБА_1 визнала у повному обсязі та просила суд їх задовольнити.

7. Варвинська селищна об`єднана територіальна громада в особі Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області при вирішенні спору покладалася на розсуд суду, посилаючись на те, що не претендує на спірне домоволодіння.

8. ОСОБА_4 заперечувала проти задоволення позову, посилаючись на те, що у 1986 році ОСОБА_5 вибула із спірного господарства та 24 роки жила у своєї дочки - ОСОБА_1 , щоб та мала можливість отримати квартиру з більшою житловою площею. Натомість вона з чоловіком - ОСОБА_2 , який є сином померлої ОСОБА_5 та братом ОСОБА_1 , з 1974 року почали здійснювати будівництво спірного будинку. Посилалася на те, що ОСОБА_5 заповідала ОСОБА_1 лише земельну ділянку, без будинку. Додатково зазначала, що вони з чоловіком ОСОБА_2 є пенсіонерами, мають незадовільний стан здоров`я та незначні доходи, прожили у спірному будинку 48 років та іншого житла не мають.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

9. Рішенням Варвинського районного суду Чернігівської області

від 23 вересня 2022 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено.

10. Встановлено факт належності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за життя правовстановлюючого документа - свідоцтва № НОМЕР_1 про право особистої власності на домоволодіння, виданого 01 лютого 1990 року виконавчим комітетом Світличненської сільської ради народних депутатів Варвинського району Чернігівської області на ім`я ОСОБА_5 .

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст