Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 22.11.2023 року у справі №361/76/21

Постанова КЦС ВП від 22.11.2023 року у справі №361/76/21

22.11.2023
Автор:
Просмотров : 35

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2023 року

м. Київ

справа № 361/76/21

провадження № 61-5350св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Тітова М. Ю. (суддя-доповідач), Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

третя особа - ОСОБА_3 ,

провівши в порядку письмового провадження попередній розгляд справи за касаційною скаргою ОСОБА_3 на постанову Київського апеляційного суду від 07 березня 2023 року в складі колегії суддів: Слюсар Т. А., Білич І. М., Коцюрби О. П.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 та просив визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , протягом двох місяців з дати набрання рішенням законної сили.

На обґрунтування позову зазначав, що він є спадкоємцем за заповітом ОСОБА_4 , яка 12 травня 2006 року заповіла йому земельну ділянку площею 0,8112 га, розташовану на території Княжицької сільської ради Броварського району Київської області.

Враховуючи те, що він постійно проживає у місті Києві, входить у групу ризику за віком і станом здоров`я, він не міг відвідувати спадкодавця у зв`язку з введенням в Україні карантину на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України про запобігання поширенню на території України коронавірусу «COVID-19».

Одразу після послаблень карантинних обмежень він відвідав місце проживання спадкодавця. ОСОБА_4 він не зустрів, однак в Княжицькій сільській раді Броварського району Київської області довідався про те, що відомостей про її смерть немає, а у зв`язку з хворобою її забрала на проживання донька. В подальшому стало відомо, що ОСОБА_4 померла на території російської федерації ІНФОРМАЦІЯ_1 .

31 липня 2020 року він звернувся до Броварської районної державної нотаріальної контори Київської області із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , у прийнятті якої було відмовлено через пропуск встановленого чинним законодавством строку. Роз`яснено право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Короткий зміст судових рішень в справі

Рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 06 вересня 2022 року позов задоволено.

Визначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання до органів нотаріату заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю два місяці з дня набрання цим судовим рішенням законної сили. Вирішено питання розподілу судових витрат.

Суд першої інстанції виходив з того, що позивач не міг знати про смерть спадкодавця за заповітом, а також про точну дату її смерті на території іноземної держави. З огляду на доведеність поважності причин пропуску строку для звернення до органів нотаріату із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Постановою Київського апеляційного суду від 07 березня 2023 року рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 06 вересня 2022 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст