Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 22.11.2023 року у справі №214/5134/22

Постанова КЦС ВП від 22.11.2023 року у справі №214/5134/22

22.11.2023
Автор:
Просмотров : 136

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2023 року

м. Київ

справа № 214/5134/22

провадження № 61-11542св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Червинської М. Є.,

суддів: Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В., Коротуна В. М., Тітова М. Ю. (суддя-доповідач),

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

треті особи: виконавчий комітет Саксаганської районної у місті ради, виконавчий комітет Інгулецької районної у місті ради,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на заочне рішення Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу від 22 березня 2023 року в складі судді Попова В. В. та постанову Дніпровського апеляційного суду від 05 липня 2023 року в складі колегії суддів: Хейло Я. В., Мірути О. А., Тимченко О. О.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У жовтні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 та просив позбавити її батьківських прав відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та стягнути з неї аліменти на дитину в розмірі не меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду та до досягнення дитиною повноліття.

Позовні вимоги обґрунтовував тим, що він та відповідач є батьками малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У середині червня 2022 року, через тиждень після народження дитини, відповідач залишила дочку на нього в місті Нікополі та виїхала в невідомому напрямку, своє теперішнє місце перебування йому не повідомляє.

06 серпня 2022 року надала йому заяву про дозвіл на перетин кордону з дитиною строком на 1 рік.

Через спільних знайомих він її знайшов, вона тимчасово перебувала в місті Львові, поїхав з дитиною до неї, але вона не виявила бажання спілкуватися з ним та надала йому письмову відмову від дитини.

Наприкінці серпня 2022 року він разом з дочкою евакуювалися з міста Нікополя в місто Кривий Ріг, де зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи та перебувають на цей час. Він піклується про розвиток дочки, її виховання, утримує її.

Відповідач ніяким чином не приймає участі у вихованні, утриманні, розвитку дочки, не надає матеріальної допомоги на її утримання.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Заочним рішенням Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу від 22 березня 2023 року в задоволенні позову відмовлено.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращий бік неможливо, і лише за наявності вини у діях батьків. Таких обставин не встановлено.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 05 липня 2023 року заочне рішення Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу від 22 березня 2023 року в частині відмови у стягненні аліментів скасовано, позов у цій частині задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_2 аліменти в розмірі частини від всіх видів її заробітку (доходу), але не менш ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, на малолітню дочку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до досягнення нею повноліття щомісячно на користь батька ОСОБА_1 , починаючи стягнення з 03 жовтня 2022 року.

В іншій частині рішення суду залишено без змін.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст