Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 24.07.2019 року у справі №263/8226/16-ц

Постанова КЦС ВП від 24.07.2019 року у справі №263/8226/16-ц

28.08.2020
Автор:
Просмотров : 559

Постанова

Іменем України

15 липня 2019 року

м. Київ

справа № 263/8226/16-ц

провадження № 61-33483св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Ступак О. В. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

відповідачі: Маріупольська міська рада Донецької області, ОСОБА_3 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу Маріупольської міської ради Донецької області на рішення Апеляційного суду Донецької області від 01 червня 2017 року у складі колегії суддів: Мироненко І. П., Лопатіної М. Ю., Мальцевої Є. Є.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог і рішень судів

У червні 2016 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Маріупольської міської ради Донецької області, ОСОБА_3 про визнання права власності у порядку спадкування.

Свої вимоги позивачі обґрунтовували тим, що вони є спадкоємцями за законом першої черги після смерті їхнього батька ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . До складу спадщини входить житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 , який складається із: житлового будинку літ. «А-1» із сінями літ. «а-1», тамбурами літ. «а1-1», «а2-1», житловою площею 33,2 кв. м, загальною - 51,0 кв. м, літньої кухні літ. «Б-1», сараїв літ. «В-1», «Г-1», вбиральні літ. «Д-1». Постановами приватного нотаріуса Маріупольського міського нотаріального округу Чернишової В. В. від 04 червня 2016 року їм відмовлено у видачі свідоцтва про право власності в порядку спадкування у зв`язку з відсутністю у них правовстановлюючих документів на будинок. Посилаючись на те, що законодавство, яке регулювало виникнення у громадян права власності на момент будівництва спірного будинку, не вимагало проведення його реєстрації, а її відсутність позбавляє їх, як спадкоємців, оформити право власності в порядку спадкування.

Посилаючись на викладене, позивачі просили визнати за ними право власності по 1/2 частини на житловий будинок із господарськими спорудами, розташований по АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за законом після смерті їхнього батька ОСОБА_1 .

Рішенням Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 06 березня 2017 року у задоволенні позову ОСОБА_1 , ОСОБА_2 відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що позивачами не доведено належними доказами факт побудови (придбання) у встановленому законом порядку спірного домоволодіння, оскільки земельна ділянка, на якій розташований цей будинок, ні спадкодавцю, ні спадкоємцям не надавалась, а передана за договором оренди іншій особі, дочці спадкоємця.

Рішенням Апеляційного суду Донецької області від 01 червня 2017 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про задоволення позову. Визнано за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_1 по 1/2 частини за кожним на житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 , який складається із: житлового будинку літ. «А-1» із сінями літ. «а-1», тамбурами літ. «а1-1», «а2-1», житловою площею 33,2 кв. м, загальною - 51,0 кв. м, літньої кухні літ. «Б-1», сараїв літ. «В-1», «Г-1», вбиральні літ. «Д-1».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст