Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 14.02.2023 року у справі №712/14171/21

Постанова КЦС ВП від 14.02.2023 року у справі №712/14171/21

14.02.2023
Автор:
Просмотров : 67

Постанова

Іменем України

14 лютого 2023 року

місто Київ

справа № 712/14171/21

провадження № 61-10639св22

Верховний Суд, який діє у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду Погрібного С. О. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Ступак О. В.,

учасники справи:

заявник - Черкаська міська рада,

заінтересована особа - Третя Черкаська державна нотаріальна контора,

особа, яка подала апеляційну скаргу, - ОСОБА_1 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Черкаського апеляційного суду від 29 вересня 2022 року, постановлену колегією суддів у складі Нерушак Л. В., Вініченка Б. Б., Новікова О. М.,

ВСТАНОВИВ:

І. ФАБУЛА СПРАВИ

Стислий виклад позиції заявника

Черкаська міська рада у грудні 2021 року звернулася до суду із заявою, у якій просила визнати спадщину після померлого ОСОБА_2 відумерлою та передати квартиру АДРЕСА_1 у комунальну власність територіальної громади м. Черкаси в особі Черкаської міської ради.

Свої вимоги заявник обґрунтовував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 .

Спадкоємців за законом та/або заповітом у ОСОБА_2 немає.

За життя ОСОБА_2 на праві власності належала квартира АДРЕСА_1 , яку ніхто не успадкував. Відтак спадщина, що складається з цієї квартири, є відумерлою.

Стислий виклад змісту рішення суду першої інстанції

Рішенням від 21 лютого 2022 року Соснівський районний суд м. Черкаси задовольнив заяву Черкаської міської ради.

Суд визнав спадщину після громадянина ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відумерлою та передав квартиру АДРЕСА_1 у власність територіальної громади м. Черкаси в особі Черкаської міської ради.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції керувався тим, що заявник довів наявність умов, які потрібні для визнання спадщини відумерлою, що передбачені положеннями статті 1277 Цивільного кодексу України

(далі - ЦК України).

Стислий виклад змісту рішення суду апеляційної інстанції

ОСОБА_1 як особа, яка не брала участі у справі, проте вважала, що суд першої інстанції вирішив питання про її права та інтереси, звернулася до апеляційного суду із апеляційною скаргою.

Ухвалою від 15 серпня 2022 року Черкаський апеляційний суд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 21 лютого 2022 року.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст