Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 10.09.2018 року у справі №686/16196/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 10.09.2018 року у справі №686/16196/15-ц

22.10.2020
Автор:
Просмотров : 186

Постанова

Іменем України

08 липня 2020 року

м. Київ

справа №686/16196/15-ц

провадження № 61-42070 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Сімоненко В. М. (суддя-доповідач)

суддів: Грушицького А.І., ,Мартева С.Ю., Петрова Є.В., Штелик С.П.

учасники справи:

позивач - Квартирно-експлуатаційний відділ міста Хмельницький,

відповідач - ОСОБА_1 ,

третя особа - Служба у справах дітей виконавчого комітету Хмельницької міської ради Хмельницької області ( далі Міськвиконком),

третя особа - Міністерство оборони України,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький на рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 02 березня 2018 року у складі судді Мороз В.О. та постанову Апеляційного суду Хмельницької області від 25 червня 2018 року у складі суддів Корніюк А.П., П`єнти І.В., Янчук Т.О.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У серпні 2015 року Квартирно-експлуатаційний відділ міста Хмельницький звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про усунення перешкод у користування власністю, шляхом виселення ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , посилаючись в обґрунтування своїх вимог на те, що у житловому приміщенні, яке перебуває на балансі Квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький неправомірно проживає ОСОБА_1 , її син ОСОБА_3 та донька ОСОБА_2 .

Відповідно до Свідоцтва про право власності на нерухоме майно № НОМЕР_1 від 14 листопада 2014 року власником житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 є держава в особі Міністерства оборони України, а згідно інвентарної карти № 2696 обліку основних засобів в бюджетних установах, інвентарної карти обліку будівлі (форма 400) це майно перебуває на балансі Квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький.

Згідно пункт 4.2 статті 4 Положення про Квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький установа користується і розпоряджається майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, що не суперечать чинному законодавству та Положенню.

Зазначив, що Квартирно-експлуатаційний відділ міста Хмельницький наділений повноваженням надавати право заселення в дану житлову будівлю, шляхом видачі ордеру. Це право надається виключно військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України.

У житловому приміщені, яке перебуває на балансі Квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький, що належить державі в особі Міністерства оборони України та знаходиться за адресою АДРЕСА_1 проживає ОСОБА_1 , її син ОСОБА_3 , та донька ОСОБА_2 .

Вказував на те, що відповідач ордера не має, відповідно, дозволу на заселення не отримувала, про те, що відповідач не має відношення до Міністерства оборони України свідчить довідка начальника Квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький від 13 серпня 2015 року № 2709.

У зв`язку із викладеним, просив усунути перешкоди в користуванні власністю, шляхом виселення ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Короткий зміст рішення суду першої та апеляційної інстанції

Рішенням Хмельницького міськрайонного суду від 02 березня 2018 року, залишеним без змін постановою Апеляційного суду Хмельницької області від 25 червня 2018 року в задоволені позову відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції з висновком якого погодився і апеляційний суд виходив з того, що ОСОБА_1 з дітьми вселилася у спірне житло в той час, коли воно мало статус готелю - гуртожитку для робітників та службовців без ордера і відношення до Міністерства оборони України не мала та договір найму житлового приміщення, а саме кімнати АДРЕСА_1 від 10 листопада 2009 року, терміном дії до 10 листопада 2010 року, а тому права позивача порушено, а позов є обґрунтованим. Проте позивачем пропущено строк позовної давності, а тому судами відмовлено у задоволенні позовних вимог з цих підстав.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст