Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 14.03.2018 року у справі №604/202/16-ц

Постанова КЦС ВП від 14.03.2018 року у справі №604/202/16-ц

29.05.2020
Автор:
Просмотров : 140

Постанова

Іменем України

7 березня 2018 року

м. Київ

справа № 604/202/16-ц

провадження № 61-3467св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В., Синельникова Є. В., Хопти С. Ф. (суддя-доповідач), Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_2,

відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Лізингова компанія «Ваш Авто»,

представник відповідача - ОСОБА_3,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Лізингова компанія «Ваш авто» на рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області у складі судді Кузьменко І. О. від 21 квітня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Тернопільської області у складі колегії суддів: Хоми М. В., Демковича Ю. Й., Козака І. О. від 4 серпня 2016 року,

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону України № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Улютому 2016 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ТОВ «ЛК «Ваш Авто» про захист прав споживача, визнання договору недійсним.

Позовна заява мотивована тим, що оспорюваний договір фінансового лізингу укладений внаслідок введення його в оману, містить низку несправедливих умов, які суперечать законодавству. Крім того, він указує на відсутність відповідної ліцензії у відповідача та нотаріального посвідчення договору.

Рішенням Підволочиського районного суду Тернопільської області від 21 квітня 2016 року позов ОСОБА_2 задоволено частково. Визнано недійсним договір фінансового лізингу від 23лютого 2016 року,укладений між ТОВ «ЛК «Ваш Авто» та ОСОБА_2 Стягнуто з ТОВ «ЛК«Ваш Авто» на користь ОСОБА_2 кошти в розмірі 45тис. грн. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Ухвалюючи рішення про часткове задоволення позову, суд першої інстанції виходив із того, що укладений між сторонами договір фінансового лізингу містить несправедливі умови і є недійсним з підстав, передбачених Законом України «Про захист прав споживачів». Крім того, станом на дату укладення договору фінансового лізингу відповідач не мав статусу фінансової установи, не мав ліцензії на здійснення діяльності з надання фінансових послуг. При цьому під час укладення договору фінансового лізингу не було дотримано порядку нотаріального посвідчення договору.

Ухвалою апеляційного суду Тернопільської області від 4 серпня 2016 року апеляційну скаргу ТОВ «ЛК «Ваш Авто» відхилено. Рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 21 квітня 2016 року залишено без змін.

Залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, суд апеляційної інстанції виходив із того, що договір фінансового лізингу містить низку умов, які є несправедливими, права однієї сторони не кореспондують обов'язкам другої, виключено або обмежено відповідальність лізингодавця за договором, тому є підстави для визнання його недійсним згідно із Законом України «Про захист прав споживачів». Крім того, для укладення такого договору є необхідним отримання ліцензії його нотаріальне посвідчення, але відповідач порушив такі вимоги законодавства, укладаючи оспорюваний правочин.

У серпні 2016 року ТОВ «ЛК «Ваш Авто» подало до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просило скасувати судові рішення та ухвалити нове судове рішення про відмову в задоволенні позову.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст