Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 01.04.2020 року у справі №601/1158/19

Ухвала КЦС ВП від 01.04.2020 року у справі №601/1158/19

28.10.2020
Автор:
Просмотров : 81

Постанова

Іменем України

04 червня 2020 року

м. Київ

справа № 601/1158/19

провадження № 61-4901св20

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Журавель В. І. (суддя-доповідач), Антоненко Н. О., Русинчука М. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Кременецького районного суду Тернопільської області від 26 листопада 2019 року у складі судді Білосевич Г. С. та постанову Тернопільського апеляційного суду від 20 лютого 2020 року у складі колегії суддів: Ходоровського М. В., Гірського Б. О., Бершадської Г. В.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У червні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Свої вимоги обґрунтовував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , після смерті якої залишилось майно, а саме: Ѕ частина квартири АДРЕСА_1 .

Спадкова справа після смерті матері не відкривалася, оскільки він та його сестра ОСОБА_4 до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини не зверталися.

02 квітня 2019 року він звернувся до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, однак отримав відмову в зв`язку з пропуском шестимісячного строку на прийняття спадщини.

Зазначав, що він пропустив встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважної причини, оскільки смерть матері сильно похитнула стан його здоров`я, з листопада 2013 року до грудня 2013 року він перебував на лікуванні з хворобою серця, з 2013 року і до теперішнього часу постійно проходить лікування в зв`язку з загостренням хвороби.

Крім того, з 2011 року він разом із сім`єю проживає в м. Санкт -Петербург Російської Федерації, його перебування за межами України також утруднило подання заяви до нотаріальної контори. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його сестра ОСОБА_4 , тому заяву про прийняття спадщини після її смерті подав він та чоловік померлої ОСОБА_2 .

Посилаючись на наведене, просив позовні вимоги задовольнити.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Кременецького районного суду Тернопільської області від 26 листопада 2019 року, залишеним без змін постановою Тернопільського апеляційного суду від 20 лютого 2020 року, в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Суд першої інстанції, з яким погодився й апеляційний суд, виходив із того, що наведені позивачем причини не є об`єктивними, непереборними та істотними труднощами, які відповідно до положень частини третьої статті 1272 ЦК України можуть бути визнані поважними для визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті його матері ОСОБА_3 .

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст