Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 07.02.2018 року у справі №757/22785/15-ц

Постанова КЦС ВП від 07.02.2018 року у справі №757/22785/15-ц

27.05.2020
Автор:
Просмотров : 141

Постанова

Іменем України

1 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 757/22785/15-ц

провадження № 61-1908 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В., Гулька Б. І. (суддя-доповідач),

Хопти С. Ф., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

представники позивача: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7,

відповідач - ОСОБА_8,

представник відповідача - ОСОБА_9,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу представника ОСОБА_4 - ОСОБА_6 - на заочне рішення Печерського районного суду м. Києва у складі судді Москаленко К. О. від 23 березня 2016 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва у складі колегії суддів: Соколової В. В., Борисової О. В., Ратнікової В. М., від 30 червня 2016 року,

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону України № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У липні 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_8 про захист честі, гідності та ділової репутації, визнання інформації недостовірною та її спростування, відшкодування моральної шкоди.

Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_8, виступаючи під час пленарного засідання Верховної Ради України, поширив відносно нього інформацію, яка є недостовірно, порочить його честь, гідність та шкодить його діловій репутації, а саме: «....Я хочу звернути вашу увагу до факту корупції, вчиненого Міністром екології ОСОБА_4...»; «...Де був в цей час міністр екології ОСОБА_4? За кордоном. У Ніцці «прохладжався». У відпустці, в яку він поїхав, до речі, без відома і без дозволу Прем'єр-Міністра, хоча законодавство передбачає, що члени Кабінету Міністрів не мають права виїжджати за кордони без відповідного дозволу...»; «...Людина, яка літає по Монако, по Ніцах, у той час коли в Україні екологічна катастрофа, внаслідок якої загинуло п'ятеро українських громадян, серед них дев'ятнадцятилітні хлопці, не має право ОСОБА_4 обіймати посаду міністра екології. Геть сволочь із посади…».

Вважав, що зазначена інформація є образливою, не відповідає дійсності, оскільки пожежа на нафтобазі «БРСМ» під Васильковом сталася 8 червня 2015 року о 17 год 29 хв., тоді як він в цей час знаходився на своєму робочому місці; був за кордоном у неробочий час з приватним візитом й надання дозволу Кабінетом Міністрів України для виїзду міністра за кордон у такому випадку законодавством не передбачено. Крім того, відповідач стверджував про вчинення ним злочину, корупційного діяння, тоді як в Україні діє презумпція невинуватості, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Зазначену недостовірну інформацію відповідач поширював, крім того, надаючи інтерв'ю засобам масової інформації, та публікуючи її у мережі Інтернет, чим завдав йому моральної шкоди, яка полягала у тому, що він безпідставно був представлений громадській думці, діловому середовищі та думці громадян України в якості особи, яка ігнорує вимоги законодавства, порушує принципи етики та загальновизнані норми моралі, не здійснює свої професійні обов'язки. У зв'язку із чим позивач постійно зазнавав моральні та душевні страждання, витрачав час і зусилля на відновлення нормальних соціальних зв'язків шляхом переконання своїх колег по роботі та політичній діяльності, однодумців у недостовірності поширеної інформації.

Посилаючись на викладене, ОСОБА_4, уточнивши позов, просив суд:

визнати недостовірною та такою, що принижує честь, гідність та завдає шкоди діловій репутації ОСОБА_4, інформацію, яка була поширена ОСОБА_8, а саме: «…Міністр екології ОСОБА_4 перебував у Ніцці, Монако під час пожежі на нафтобазі «БРСМ» під Васильковом»…, «…Міністр екології ОСОБА_4 є корупціонером та існує корупційний зв'язок між ним та відомим бізнесменом ОСОБА_10 Онищенком…», «…Міністр екології ОСОБА_4 був звільнений за корупцію…»;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст