Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 06.02.2018 року у справі №317/3456/15-ц

Постанова КЦС ВП від 06.02.2018 року у справі №317/3456/15-ц

27.05.2020
Автор:
Просмотров : 132

Постанова

Іменем України

1 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 317/3456/15-ц

провадження № 61-1178 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Мартєва С. Ю. (суддя-доповідач), Пророка В. В., Фаловської І. М., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

представники позивача: ОСОБА_5, ОСОБА_6,

відповідач - ОСОБА_7,

представники відповідача: ОСОБА_8, ОСОБА_9,

третя особа - Друга запорізька державна нотаріальна контора,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на заочне рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 20 квітня 2016 року в складі судді Громової І. Б. та рішення апеляційного суду Запорізької області від 7 липня 2016 року в складі суддів: Каракуші К. В., Гончар М. С., Стрелець Л. Г.,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 4 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України у редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У жовтні 2015 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_7, третя особа - Друга запорізька державна нотаріальна контора, про визнання частково недійсним та скасування свідоцтва про право на спадщину.

Позовна заява мотивована тим, що рішенням Виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області від 15 жовтня 2009 року № 221 ОСОБА_10 введено в дію самовільно побудовані господарські будівлі в АДРЕСА_4, а саме: гараж літ. Н, житлову прибудову літ. А2, службову прибудову літ. А5, сарай літ. Ц, літній душ літ. Х.

На підставі свідоцтва про право на спадщину від 25 січня 2012 року, виданого державним нотаріусом Другої запорізької державної нотаріальної контори, спадкоємцем майна ОСОБА_10 став його син ОСОБА_7 й до спадщини увійшли об'єкти нерухомості: гараж літ. Н, житлова прибудова літ. А2, службова прибудова літ. А5, сарай літ. Ц, літній душ літ. Х.

Посилаючись на те, що постановою Запорізького районного суду Запорізької області від 20 травня 2015 року позовні вимоги прокурора Запорізького району Запорізької області задоволено і рішення Виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області від 15 жовтня 2009 року № 221 визнано незаконним і скасовано, ОСОБА_4 просила визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину від 25 січня 2012 року, видане державним нотаріусом Другої запорізької державної нотаріальної контори, в частині виключення з опису успадкованого майна гаража літ. Н, житлової прибудови літ. А2, службової прибудови літ. А5, сараю літ. Ц, літнього душа літ. Х; скасувати право власності ОСОБА_7 на гараж літ. Н, житлову прибудову літ. А2, службову прибудову літ. А5, сарай літ. Ц, літній душ літ. Х.

Заочним рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 20 квітня 2016 року в задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що позивачем не заявлялись позовні вимоги про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину відповідно до статті 1301 ЦК України, тому позивачем обраний неправильний спосіб захисту у виді оспорювання свідоцтва з підстав, передбачених статтями 203, 215 ЦК України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст