Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ККС ВП від 05.06.2024 року у справі №541/1717/23

Постанова ККС ВП від 05.06.2024 року у справі №541/1717/23

05.06.2024
Автор:
Просмотров : 57

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2024 року

м. Київ

справа № 541/1717/23

провадження № 51-747 км 23

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

в режимі відеоконференції:

засудженої ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу захисника ОСОБА_7 в інтересах засудженої ОСОБА_6 на вирок Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 14 вересня 2023 року та ухвалу Полтавського апеляційного суду від 15 січня 2024 року у кримінальному провадженні, дані про яке внесені до ЄРДР за № 12022170550000354 за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с. Келлог Труханського району Красноярського краю російської федерації, жительки АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (далі - КК).

Короткий зміст прийнятих судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 14 вересня 2023 року ОСОБА_6 засуджено за ч. 1 ст. 115 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 9 років.

Зазначеним вироком також вирішено питання щодо запобіжного заходу, судових витрат та долі речових доказів.

Відповідно до вироку ОСОБА_6 визнано винуватою у тому, що вона 26 березня 2023 року приблизно о 19:00, перебуваючи за адресою АДРЕСА_1 , після розпивання алкогольних напоїв зі своїм співмешканцем ОСОБА_8 , під час конфлікту на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, маючи умисел на заподіяння смерті останньому, усвідомлюючи суспільно-небезпечних характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи настання відповідних наслідків, завдала ОСОБА_8 один удар ножем в тулуб зліва, та один удар ножем в голову, чим заподіяла йому тяжкі тілесні ушкодження та легкі тілесні ушкодження. Смерть ОСОБА_8 настала від ножового поранення черевної стінки, з ураженням печінки, що ускладнилося гострою крововтратою організму.

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 15 січня 2024 року апеляційну скаргу захисника ОСОБА_7 в інтересах обвинуваченої ОСОБА_6 залишено без задоволення, а вирок Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 14 вересня 2023 року - без зміни.

Вимоги, викладені в касаційній скарзі, та узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі захисник ОСОБА_7 просить скасувати вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного суду і призначити новий розгляд кримінального провадження у суді першої інстанції.

Обґрунтовуючи свої вимоги, захисник вказує, що місцевий суд не взяв до уваги доводи сторони захисту про недопустимість доказів, наданих стороною обвинувачення. Зокрема, стверджує, що протокол обшуку від 27 березня 2023 року проведений без достатніх правових підстав, передбачених ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК), що підтверджено показаннями свідка ОСОБА_9 . Крім того, вказує про недопустимість як доказу протоколу слідчого експерименту від 28 березня 2023 року за участю ОСОБА_6 , оскільки зазначена слідча дія проведена з проникненням до житла без дозволу законного володільця, а також судом не перевірена заява ОСОБА_6 про здійснення на неї тиску з боку працівників поліції. Також стверджує, що розгляд у суді першої інстанції проведено незаконним складом суду, враховуючи, що у порушення вимог ч. 4 ст. 315 КПК ОСОБА_6 не було роз`яснено її право на розгляд кримінального провадження за вчинення особливо тяжкого злочину колегіально у складі трьох суддів.

У свою чергу, наведених захисником доводів про допущені місцевим судом істотні порушення вимог кримінального процесуального закону суд апеляційної інстанції не перевірив, та безпідставно відмовив у задоволенні його апеляційної скарги.

Від інших учасників судового провадження заперечень на касаційну скаргу захисника не надходило.

Позиції учасників судового провадження

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст