Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КГС ВП від 06.05.2020 року у справі №906/516/19

Ухвала КГС ВП від 06.05.2020 року у справі №906/516/19

04.11.2020
Автор:
Просмотров : 132

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2020 року

м. Київ

Справа № 906/516/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Дроботової Т. Б. - головуючого, Пількова К. М., Чумака Ю. Я.,

секретар судового засідання - Грузицька І. В.,

за участю представників:

позивача - не з`явилися,

відповідачів - не з`явилися,

третіх осіб - не з`явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Житомирської обласної ради

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 26.03.2020 (судді: Маціщук А. В. - головуючий, Павлюк І. Ю., Савченко Г. І.) у справі

за позовом Житомирської обласної ради

до Комунального підприємства "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліська генеруюча компанія",

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Житомирська обласна державна адміністрація,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Житомирська обласна спілка ветеранів Афганської війни,

про визнання протиправними та скасування рішень державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та зобов`язання повернути майно,

В С Т А Н О В И В:

1. Короткий зміст позовних вимог і заперечень

1.1. У червні 2019 року Житомирська обласна рада звернулася до Господарського суду Житомирської області з позовом до Комунального підприємства "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради (далі - КП "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради) і Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліська генеруюча компанія" (далі - ТОВ "Поліська генеруюча компанія") про визнання протиправними і скасування рішень державних реєстраторів КП "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 23.10.2018 № 43623008 і від 07.05.2019 № 46752144, а також про зобов`язання ТОВ "Поліська генеруюча компанія" повернути у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області навчальне містечко цивільної оборони (яке на час подання позову зареєстровано як комплекс будівель), розташоване за адресою: м. Житомир, вул. Промислова, 1/154.

Позов обґрунтовано незаконністю проведення державної реєстрації права власності на спірне нерухоме майно на підставі оскаржених рішень державних реєстраторів КП "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради спочатку за Житомирською обласною спілкою ветеранів Афганської війни, а згодом - за ТОВ "Поліська генеруюча компанія", оскільки власником спірного нерухомого майна є територіальна громада сіл, селищ, міст Житомирської області, спільні інтереси якої представляє Житомирська обласна рада - позивач у справі.

1.2. ТОВ "Поліська генеруюча компанія" у відзиві на позов проти його задоволення заперечило; акцентувало на відсутності у Житомирської обласної ради будь-яких прав на спірне нерухоме майно та зазначило про правомірність вчинення державними реєстраторами КП "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради реєстраційних дій стосовно навчального містечка цивільної оборони, розташованого у м. Житомирі на вул. Промисловій 1/154, що підтверджується, зокрема, матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019060020002521.

1.3. Від ТОВ "Поліська генеруюча компанія" надійшла заява про застосування позовної давності до заявлених вимог.

1.4. У поясненнях у справі Житомирська обласна державна адміністрація наголосила, що не здійснює управління об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області; рішення у цій справі не порушуватиме її прав та охоронюваних законом інтересів, оскільки спірне нерухоме майно є об`єктом комунальної власності.

1.5. Від Житомирської обласної спілки ветеранів Афганської війни надійшов відзив на позов, в якому спілка просила відмовити у задоволенні позовних вимог, наголошуючи, що спірний об`єкт їй було передано у володіння, користування та розпорядження без встановлення умов щодо повернення, тому спірне майно не є об`єктом комунальної власності і правомірно перебуває у власності ТОВ "Поліська генеруюча компанія".

2. Короткий зміст судових рішень

2.1. Рішенням Господарського суду Житомирської області від 29.11.2019 позов задоволено частково. Визнано протиправними і скасовано рішення державних реєстраторів КП "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 23.10.2018 № 43623008 і від 07.05.2019 № 46752144. У позові в частині зобов`язання ТОВ "Поліська генеруюча компанія" повернути у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області навчальне містечко цивільної оборони, яке на момент подання позову зареєстровано як комплекс будівель, за адресою: м. Житомир, вул. Промислова, 1 /154, відмовлено.

Аргументуючи судове рішення в частині задоволення позову, місцевий господарський суд виходив із незаконності прийняття державними реєстраторами спірних рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зазначив про порушення у цьому випадку прав та інтересів територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області. Суд установив, що об`єкти нерухомого майна по вул. Промисловій 1/154 у м. Житомирі, які входять до складу навчального містечка цивільної оборони, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області і не були передані у власність Житомирській обласній спілці ветеранів Афганської війни; рішення про вилучення навчального містечка цивільної оборони зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області у матеріалах справи немає; державну реєстрацію права власності за Житомирською обласною спілкою ветеранів Афганської війни державний реєстратор КП "Центр державної реєстрації" Садківської сільської ради здійснив на підставі документів, які не є правовстановлюючими; Житомирська обласна спілка ветеранів Афганської війни не мала права реєструвати за собою право власності на спірне майно та вносити його до статутного капіталу ТОВ "Поліська генеруюча компанія"; спірне майно вибуло із володіння власника - територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області поза його волею. Суд наголосив, що баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку, визначення складу і вартості майна та не визначає підстав перебування майна у власності (володінні) підприємства. Місцевий господарський суд також наголосив, що позивач не пропустив позовну давність, звертаючись із цим позовом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст