Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КГС ВП від 24.02.2020 року у справі №918/287/19

Ухвала КГС ВП від 24.02.2020 року у справі №918/287/19

25.09.2020
Автор:
Просмотров : 98

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2020 року

м. Київ

Справа № 918/287/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу Фізичної особи-підприємця Калюжного Сергія Зіновійовича

на ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 06.12.2019 (у складі колегії суддів: Василишин А.Р. (головуючий), Грязнов В.В., Мельник О.В.)

у справі № 918/287/19

за позовом Рівненської міської ради

до Фізичної особи-підприємця Калюжного Сергія Зіновійовича, Фізичної особи-підприємця Нікончука Івана Івановича,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області,

про внесення змін до договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

Рівненська міська рада звернулася до суду з позовом до Фізичної особи-підприємця (далі - ФОП) Калюжного С.З., ФОП Нікончука І.І. про внесення змін до договору оренди землі від 11.09.2008 та викладення окремих пунктів договору у редакції, наведеній у позовній заяві.

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 10.07.2019, з урахуванням ухвали цього ж суду від 16.08.2019 про виправлення описки, позов задоволено. Внесено зміни до договору оренди землі від 11.09.2008 № 0408583001142, укладеного між Рівненською міською радою, ФОП Калюжним С.З., ФОП Нікончуком І.І. та викладено окремі пункти цього договору у редакції, наведеній у резолютивній частині рішення.

ФОП Калюжний С.З., не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, оскаржив його в апеляційному порядку.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 19.11.2019 апеляційну скаргу ФОП Калюжного С.З. на рішення Господарського суду Рівненської області від 10.07.2019 залишено без руху та зазначено, що ФОП Калюжний С.З. протягом 10 днів, з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, має усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки та надати суду докази сплати судового збору за розгляд апеляційної скарги в розмірі 2 881,50 грн. Роз`яснено скаржнику, що при невиконанні вимог цієї ухвали, апеляційна скарга буде вважатися неподаною та повернута апелянту.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 06.12.2019 апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Рівненської області від 10.07.2019 у справі № 918/287/19 повернуто ФОП Калюжному С.З. на підставі частини 2 статті 260, частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК), оскільки скаржником не усунуто недоліки апеляційної скарги, а саме: не сплачено судовий збір в сумі 2 881,50 грн.

Не погоджуючись із висновками суду апеляційної інстанції, у грудні 2019 року ФОП Калюжний С.З. подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить скасувати Ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 06.12.2019 та передати справу до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду зі стадії вирішення питання щодо відкриття апеляційного провадження.

Касаційну скаргу ФОП Калюжний С.З. обґрунтовує, зокрема, тим, що судом апеляційної інстанції при поверненні апеляційної скарги не було враховано тієї обставини, що скаржником ухвалу суду від 19.11.2019 отримано не було, оскільки вона буда повернута суду у скорочені терміни з відміткою поштового відділення «повернуто за терміном зберігання», отже, він не міг усунути недоліки апеляційної скарги, про які зазначено у цьому судовому рішенні; поза увагою суду залишилося те, що положеннями ГПК не передбачено повернення рекомендованих листів з відміткою «за закінченням встановленого строку зберігання» і така відмітка не передбачена як причина невручення судового рішення, при цьому така відмітка не розкриває суті причин неможливості вручення адресату відповідного рекомендованого листа; в апеляційній скарзі представник відповідача, крім поштової адреси, зазначив також інші засоби зв`язку, проте суд апеляційної інстанції, отримавши поштове відправлення, яке повернулося у скорочені терміни, передбачені для судової повістки, хоча відповідачу було направлено судове рішення, не вжив всіх необхідних заходів щодо повідомлення скаржника або його представника про залишення апеляційної скарги без руху.

08.02.2020 набрав чинності Закон України від 15.01.2020 № 460-ІХ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ».

Пунктом 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону установлено, що касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи та перевіривши матеріали справи, Верховний Суд вважає, що касаційну скаргу необхідно задовольнити з таких підстав.

Стаття 129 Конституції України встановлює основні засади судочинства, якими, зокрема, є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до частини 1 статті 17 ГПК учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Згідно з частиною 1 статті 254 ГПК учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

За змістом частини 2 статті 260 ГПК до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

З матеріалів справи вбачається, що з метою реалізації права на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Рівненської області від 10.07.2019 у справі № 918/287/19 ФОП Калюжний С.З. звернувся до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою на зазначене рішення місцевого господарського суду, яку ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 19.11.2019 залишено без руху та надано скаржнику 10-денний строк з дня вручення цієї ухвали для усунення встановлених при поданні апеляційної скарги недоліків - сплати судового збору в сумі 2 881,50 грн.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст