Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КГС ВП від 10.02.2019 року у справі №921/158/18

Ухвала КГС ВП від 10.02.2019 року у справі №921/158/18

09.09.2020
Автор:
Просмотров : 560

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2020 року

м. Київ

Справа № 921/158/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Зуєва В.А. - головуючого, Багай Н.О., Дроботової Т.Б.,

секретар судового засідання - Савінкова Ю. Б.,

за участю представників:

позивача Помазанська С.І. (адвокат),

відповідача Ізай Р.О. (адвокат),

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали касаційної скарги Фізичної особи-підприємця Мисліцької Галини Іллівни

на постанову Західного апеляційного господарського суду від 10.10.2019 (судді: Матущак О. І., Бонк Т. Б., Хабіб М. І.)

та рішення Господарського суду Тернопільської області від 08.07.2019 (суддя Стопник С. Г.)

за позовом Фізичної особи-підприємця Мисліцької Галини Іллівни

до Теребовлянської міської ради

про визнання незаконними (протиправними) дій, визнання укладеним договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст і підстави позовних вимог

1.1. Фізична особа-підприємець Мисліцька Галина Іллівна (далі ‒ ФОП Мисліцька Г.І.) звернулася до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Теребовлянської міської ради про визнання незаконними (протиправними) дій Теребовлянської міської ради по незатвердженню проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду терміном на п'ять років для обслуговування нежитлової будівлі ‒ кладової в межах населеного пункту м. Теребовля по вул. Шевченка 5А; визнання укладеним в редакції позивача договору оренди від 16.03.2018.

2. Короткий зміст судових рішень у справі

2.1. Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 08.07.2019, залишеним без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 10.10.2019, відмовлено у позові.

2.2. Оскаржувані судові рішення обґрунтовано тим, що у матеріалах справи відсутні докази звернення ФОП Мисліцької Г. І. до органу місцевого самоврядування ‒ Теребовлянської міської ради із заявою про затвердження виготовленого проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ФОП Мисліцькій Г.І. в оренду терміном на п'ять років для обслуговування нежитлової будівлі кладової в межах населеного пункту м. Теребовля по вул. Шевченка, 5А.

При цьому, позовна вимога про визнання незаконними (протиправними) дій Теребовлянської міської ради саме по незатвердженню проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ФОП Мисліцькій Г.І., тобто щодо прийняття конкретного рішення органом місцевого самоврядування, не може бути задоволена судом в силу дискреційних повноважень органу місцевого самоврядування щодо прийняття рішення за результатами розгляду питання затвердження проєкту землеустрою про відведення земельної ділянки.

Щодо позовних вимог про визнання укладеним у редакції позивача договору оренди, суди дійшли висновку, що спірна земельна ділянка може надаватися у користування (оренду) власнику розташованого на ній нерухомого майна у порядку, визначеному, зокрема, статтями 116, 124, 134 Земельного кодексу України, тобто на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 зазначеного Кодексу.

3. Короткий зміст вимог касаційної скарги

3.1. У касаційній скарзі ФОП Мисліцька Г. І. просить скасувати постанову Західного апеляційного господарського суду від 10.10.2019 та рішення Господарського суду Тернопільської області від 08.07.2019 і прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог.

3.2. В обґрунтування вимог скаржник зазначає, що мотиви судів про відмову у задоволенні позову є незаконними і необґрунтованими, що суперечать нормам матеріального права, наявним у справі доказам та правовій позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеній у постанові від 03.04.2019 у цій справі про те, що Мисліцька Г.І. є власником кладової, розташованої на земельній ділянці по вул. Шевченка, 5а в м. Теребовля та зацікавлена в оформленні права користування земельною ділянкою, необхідної для обслуговування об'єкта нерухомого майна шляхом укладення договору оренди.

Крім того, заявник посилається на судову практику у подібних правовідносинах, викладену, зокрема у постанові Верховного Суду від 10.04.2019 у справі №826/11251/18 про те, що повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері земельних правовідносин щодо оформлення власником об'єктів нерухомості прав на земельні ділянки, не є дискреційними, оскільки позивач є власником нерухомого майна, належне оформлення прав на земельну ділянку, яка розташована під ним, є обов'язком органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

3.3. У відзиві на касаційну скаргу Теребовлянська міська рада просить відмовити у її задоволенні, а оскаржувані судові рішення залишити без змін, наголошуючи на законному та обґрунтованому судовому рішенні при повному дослідженні матеріалів справи.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст