Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КГС ВП від 14.04.2019 року у справі №922/928/18

Ухвала КГС ВП від 14.04.2019 року у справі №922/928/18

23.08.2020
Автор:
Просмотров : 607

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2019 року

м. Київ

Справа № 922/928/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,

секретар судового засідання - Корнієнко О.В.,

за участю представників:

Харківської міської ради - Гайдаренко Л.О.,

Приватного акціонерного товариства

"Науково-технічне підприємство "Укрпроменерго" - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Харківської міської ради

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 05.02.2019 і додаткову постанову Східного апеляційного господарського суду від 14.02.2019 (у складі колегії суддів: Лакіза В.В. (головуючий), Здоровко Л.М., Мартюхіна Н.О.)

та рішення Господарського суду Харківської області від 17.07.2018 і додаткове рішення Господарського суду Харківської області від 30.07.2018 (суддя Прохоров С.А.)

у справі № 922/928/18

за позовом Харківської міської ради

до Приватного акціонерного товариства "Науково-технічне підприємство "Укрпроменерго"

про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2018 року Харківська міська рада (далі - Харківська міськрада) звернулася до суду з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Науково-технічне підприємство "Укрпроменерго" (далі - ПрАТ "НТП "Укрпроменерго") про зобов`язання відповідача протягом шести місяців з дня набрання рішенням суду законної сили забезпечити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 1,8208 га по вул. Греківській, 104 , у м. Харкові та вчинити дії щодо реєстрації зазначеної земельної ділянки в Державному земельному кадастрі.

Позовні вимоги обґрунтовано невиконанням відповідачем рішення органу місцевого самоврядування, зокрема стосовно забезпечення виготовлення та подання на затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з метою приведення розміру орендної плати у відповідність до вимог чинного законодавства.

Відповідач проти позову заперечив і заявив про застосування позовної давності.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 17.07.2018 у задоволенні позову відмовлено.

Судове рішення мотивовано тим, що право тимчасового користування земельною ділянкою, яким відповідач володіє на підставі договору про тимчасове користування землею та право оренди, про яке зазначає позивач у позові, є різними за своїм змістом інститутами, а тому дія норм Податкового кодексу України та Порядку впровадження нормативної грошової оцінки земель міста Харкова станом на 01.01.2013, затвердженого рішенням Харківської міської ради від 25.09.2013 № 1269/13, не поширюється на відносини за договором тимчасового користування землею, і є наслідком відсутності у відповідача обов`язку із виготовлення технічної документації із землеустрою для визначення іншого розміру орендної плати за користування земельною ділянкою.

Також суд зазначив, що обраний позивачем спосіб захисту - зобов`язання відповідача забезпечити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та вчинення дій щодо реєстрації зазначеної земельної ділянки в Державному земельному кадастрі є неналежним, оскільки не може забезпечити реального та ефективного виконання судового рішення з тих підстав, що відповідач у справі не наділений правом виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та реєстрації зазначеної земельної ділянки, що свідчить про відсутність механізму його виконання, а отже задоволення позову не може призвести до відновлення прав позивача. Крім того, за умовами договору та приписами чинного законодавства на відповідача не покладено обов`язку щодо фінансування робіт із землеустрою, що є наслідком відмову в даному позові з заявлених підстав та за заявленими вимогами.

Також суд дійшов висновку про відсутність підстав для застосування позовної давності до спірних правовідносин.

Додатковим рішенням Господарського суду Харківської області від 30.07.2018 стягнуто з Харківської міськради на користь ПрАТ "НТП "Укрпроменерго" 50 000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 05.02.2019 рішення Господарського суду Харківської області від 17.07.2018 залишено без змін. Додаткове рішення Господарського суду Харківської області від 30.07.2018 скасовано частково та викладено резолютивну частину рішення у редакції, відповідно до якої стягнуто з Харківської міськради на користь ПрАТ "НТП "Укрпроменерго" 25 000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Додатковою постановою Східного апеляційного господарського суду від 14.02.2019 заяву ПрАТ "НТП "Укрпроменерго" про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції задоволено частково. стягнуто з Харківської міськради на користь ПрАТ "НТП "Укрпроменерго" 13 000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу. У решті вимог заяви відмовлено.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст