Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 16.05.2018 року у справі №802/2417/17-а

Ухвала КАС ВП від 16.05.2018 року у справі №802/2417/17-а

03.11.2020
Автор:
Просмотров : 308

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2020 року

м. Київ

справа № 802/2417/17-а

адміністративне провадження № К/9901/50632/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді: Мартинюк Н.М.,

суддів: Жука А.В., Мельник-Томенко Ж.М.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у касаційній інстанції адміністративну справу №802/2417/17-а

за позовом ОСОБА_1

до Могилів-Подільського районного відділу Державної міграційної служби України у Вінницькій області

про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії,

за касаційною скаргою Могилів-Подільського районного відділу Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області, Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області

на рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 29 січня 2018 року (прийняте у складі: головуючого судді Альчука М.П.)

і постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2018 року (прийняту у складі: головуючого судді Загороднюка А.Г., суддів Полотнянка Ю.П., ДрачукТ.О.).

УСТАНОВИВ:

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У грудні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив:

- визнати протиправними дії Могилів-Подільського районного відділу Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області щодо невидачі

ОСОБА_1 документа про набуття громадянства України за народженням його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

-зобов`язати Могилів-Подільський районний відділ Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області видати документ про набуття громадянства України за народженням його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 без оригіналу паспорта матері дитини.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що рішенням Могилів-Подільського міськрайонного суду від 12 травня 2016 року у справі №138/2360/15-ц позивача визнано батьком дитини ОСОБА_2 . Рішенням Могилів-Подільського міськрайонного суду у справі №138/2983/16-ц визначено порядок участі позивача у вихованні дитини. Однак, мати дитини відмовляється виконувати рішення суду і чинить перешкоди позивачу у здійсненні виховання сина. Оскільки позивач є громадянином Італії і не може перебувати постійно на території України, йому необхідно отримати дозвіл на імміграцію, щоб в подальшому оформити посвідку на постійне проживання. Проте для отримання дозволу на імміграцію позивач повинен подати довідку про громадянство України його сина.

Для оформлення довідки про набуття громадянства України за народженням сина, позивач звернувся до відповідача із відповідною заявою і надав ксерокопію паспорта матері дитини, оскільки остання відмовляється надати оригінал паспорта. Однак відповідач відмовив у видачі такої довідки, оскільки без оригіналу паспорта матері дитини, відповідач позбавлений можливості встановити його дійсність і надати сину позивача статус громадянина України.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 29 січня 2018 року, залишеним без змін постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2018 року, адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено частково.

Визнано протиправним дії Могилів-Подільського районного відділу Державної міграційної служби України у Вінницькій області щодо відмови у видачі ОСОБА_1 документа про набуття громадянства України за народженням його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язано Могилів-Подільський районний відділ Державної міграційної служби України у Вінницькій області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 про оформлення набуття особою громадянства України за народженням його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суди попередніх інстанцій, приймаючи оскаржувані рішення, виходили з того, що для оформлення набуття громадянства України за народженням особою, що звертається з такою заявою повинні бути надані копії документів, зокрема копія свідоцтва про народження особи і копія паспорта громадянина України, що підтверджує факт перебування одного з батьків особи у громадянстві України на момент її народження. При цьому, чинним нормами не передбачено обов`язку особи, яка бажає отримати громадянство України за народженням надавати оригінали таких документів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст