Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 28.10.2018 року у справі №826/6667/16

Ухвала КАС ВП від 28.10.2018 року у справі №826/6667/16

08.06.2020
Автор:
Просмотров : 163

ПОСТАНОВА

Іменем України

30 жовтня 2018 року

м. Київ

справа №826/6667/16

адміністративне провадження №К/9901/44343/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді - Гімона М.М. (суддя-доповідач),

суддів: Мороз Л.Л., Бучик А.Ю.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 16 листопада 2017 року (головуючий суддя Сорочка Є.О., судді Земляна Г.В., Ісаєнко Ю.А.) у справі №826/6667/16 за позовом ОСОБА_1 до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, третя особа: Публічне акціонерне товариство: «Всеукраїнський акціонерний банк», про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, в якому просив, з урахуванням заяви про зміну предмету позовних вимог:

- визнати протиправною з дати прийняття та скасувати постанову Правління Національного банку України (далі - НБУ) від 20 листопада 2014 року №733 «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк» до категорії неплатоспроможних» (далі - Постанова №733);

- скасувати рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) від 20 листопада 2014 року №123 «Про затвердження тимчасової адміністрації у Публічному акціонерному товариству «Всеукраїнський акціонерний банк»» (далі - Рішення №123);

- визнати протиправною з дати прийняття та скасувати постанову Правління НБУ від 19 березня 2015 року №188 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк»» (далі - Постанова №188);

- скасувати рішення виконавчої дирекції Фонду від 20.03.2015 року №63 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» (далі - Рішення № 63);

- зобов'язати НБУ надати можливість ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» протягом розумного строку провести дії з фінансового оздоровлення банку після проведення заходів з його ліквідації.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 вересня 2017 року у задоволенні позову відмовлено.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 16 листопада 2017 року апеляційні скарги Національного банку України, ОСОБА_1 задоволено частково. Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 вересня 2017 року скасовано. Позовну заяву ОСОБА_1 до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за участю третьої особи без самостійних вимог Публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк» про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії залишено без розгляду.

Залишаючи позов без розгляду, суд апеляційної інстанції, виходив із того, що позивачем не надано жодних належних доказів наявності об'єктивних перешкод для звернення до адміністративного суду у період з 21 листопада 2014 року по 21 травня 2015 року (щодо оскарження постанови №733 та рішення №123) та з 20 березня 2015 року по 20(26) вересня 2015 року (щодо постанови №188 та рішення №63), не наведено поважних обставин, які не залежать від його волевиявлення та пов'язані з дійсними істотними перешкодами та труднощами, що заважали звернутись до суду у межах встановленого частиною 2 статті 99 КАС України строку.

Не погодившись з рішенням суду апеляційної інстанції, представник позивача адвокат ОСОБА_2 подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції та залишити в силі постанову суду першої інстанції.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що на сайті НБУ та Фонду гарантування вкладів було опубліковано лише загальну інформацію стосовно оскаржуваних постанов, зміст яких направлено виключно на повідомлення вкладників, кредиторів та інших суб'єктів про сам факт віднесення банку до категорії неплатоспроможних, але не про підстави прийняття такого рішення, що є банківською таємницею та не підлягає розголошенню.

У поданих запереченнях на касаційну скаргу відповідач - Національний банк України, просить залишити її без задоволення, а ухвалу суду апеляційної інстанції - без змін, як законну та обґрунтовану. Наголошено на тому, що посилання скаржника на те, що позивач не мав доступу до змісту прийнятих Правлінням Національного банку України та Фонду гарантування вкладів рішень, оскільки вони є банківською таємницею та йому було не відомо про порушення його прав на момент опублікування вказаних рішень, є безпідставними та необґрунтованими, оскільки на момент звернення позивача до суду перешкода у доступі до змісту зазначених рішень усунута не була і доступ до них він міг отримати лише за допомогою суду.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та заперечення на неї, перевіривши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Частинами 1, 2 статті 99 КАС України (в редакції діючій на час звернення з адміністративним позовом) передбачено, що адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Як встановлено, предметом оскарження є постанова Правління Національного банку України від 20 листопада 2014 року №733 «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк» до категорії неплатоспроможних», рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 20 листопада 2014 року №123 «Про затвердження тимчасової адміністрації у Публічному акціонерному товариству «Всеукраїнський акціонерний банк», постанова Правління НБУ від 19 березня 2015 року №188 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк», рішення виконавчої дирекції Фонду від 20 березня 2015 року №63 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк».

Відповідно до частини 2 статті 76 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07 грудня 2000 року № 2121-III (далі - Закон № 2121-III) Національний банк України не пізніше дня, наступного за днем прийняття рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, повідомляє про це рішення Фонд гарантування вкладів фізичних осіб для вжиття ним заходів, передбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Згідно частини 2 статті 34 Закону України «Про систему гарантування вкладів» від 23 лютого 2012 року № 4452-VI (далі - Закон № 4452-VI) не пізніше наступного робочого дня після початку тимчасової адміністрації Фонд розміщує інформацію про запровадження тимчасової адміністрації в банку на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет і не пізніше ніж через 10 днів публікує її в газетах "Урядовий кур'єр" або "Голос України".

Як встановлено судами попередніх інстанцій, на виконання зазначених вимог, на офіційному веб-сайті НБУ 21 листопада 2014 року розміщено прес-реліз, в якому повідомлено про те, що 20 листопада 2014 року Правління НБУ відповідно до вимоги статті 76 Закону № 2121-III прийняло Постанову № 733, якою ПАТ «ВіЕйБі Банк» віднесено до категорії неплатоспроможних (т. 3 а.с. 61).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст