Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 20.02.2020 року у справі №826/7942/15

Ухвала КАС ВП від 20.02.2020 року у справі №826/7942/15

13.09.2020
Автор:
Просмотров : 88

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 лютого 2020 року

Київ

справа №826/7942/15

провадження №К/9901/4894/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Саприкіної І.В., розглянувши у письмовому провадженні в касаційному порядку справу за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві Недбайла Олега Андрійовича, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки», про визнання недійсною державної реєстрації, запису про державну реєстрацію від 12 листопада 2010 року № 10651020000014054 та припинення юридичної особи, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва у складі судді Арсірія Р.О. від 13 жовтня 2015 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Ісаєнко Ю.А., Губської Л.В., Федотова І.В., від 7 грудня 2015 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , позивач) звернувся до суду з позовом до Державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві Недбайла Олега Андрійовича (далі - Державний реєстратор Недбайло О.А, відповідач 1), Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві (далі - Відділ ДРЮОФОП, відповідач 2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки» (далі - ОСББ «Пчілки», третя особа), у якому просив:

- визнати недійсною державну реєстрацію юридичної особи - ОСББ «Пчілки», код ЄДРПОУ 37388180, зареєстроване Відділ ДРЮОФОП;

- визнати недійсним запис про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ОСББ «Пчілки» номер 10651020000014054 від 12 листопада 2010 року;

- припинити юридичну особу - ОСББ «Пчілки» (код ЄДРПОУ 37388180).

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 13 жовтня 2015 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 7 грудня 2015 року, у задоволенні позову відмовлено повністю.

3. Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суди попередніх інстанцій виходили з того, що необхідною умовою для визнання недійсною державної реєстрації юридичної особи є допущення при її створенні таких порушень, які не можна було б усунути. Оскільки позивач не є учасником ОСББ «Пчілки», суди вирішили, що він не може звернутися з вимогами про ліквідацію вказаної юридичної особи із цієї підстави, тобто було обрано неналежний спосіб захисту права.

Також суди зазначили, що матеріали справи не містять доказів, які б свідчили про провадження ОСББ «Пчілки» діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом, щодо невідповідності мінімального розміру статутного капіталу ОСББ «Пчілки» вимогам закону; щодо неподання ОСББ «Пчілки» протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; щодо наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність ОСББ «Пчілки» за вказаним місцезнаходженням.

Отже, з урахуванням недоведення наявності підстав для скасування державної реєстрації ОСББ «Пчілки» та наявності порушеного права позивача, суди вирішили, що позовні вимоги ОСОБА_1 про скасування (припинення) державної реєстрації ОСББ «Пчілки» нормативно та документально не підтверджуються.

Щодо позовних вимог про визнання недійсною державної реєстрації юридичної особи - об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки»; визнання недійсним запису про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ОСББ «Пчілки», суди зазначили, що 5 листопада 2010 року до державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Дарницького району головою Правління ОСББ «Пчілки» Павловою О.В. було подано комплект документів для проведення державної реєстрації новоутвореної юридичної особи ОСББ «Пчілки».

Зазначені документи прийняті державним реєстратором та за наслідками їх розгляду 12 листопада 2010 року до Єдиного державного реєстру внесено запис про проведення державної реєстрації новоутвореної юридичної особи ОСББ «Пчілки». З наданих суду документів не вбачалось підстав для залишення державним реєстратором поданих документів без розгляду та відмови у проведенні державної реєстрації.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, ОСОБА_1 звернувся із касаційною скаргою, в якій просить скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та прийняти нове судове рішення про задоволенні позову у повному обсязі.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

5. Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що рішенням Дарницького районного суду міста Києва від 22 листопада 2012 року у справі № 2-3516/2012, що залишена без змін ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 13 березня 2013 року, позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСББ «Пчілки», Павлової Олександри Валеріївни, ОСОБА_6 , ОСОБА_7, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Експлуатаційна компанія Комфорт - Майстер», Дарницька районна в місті Києві державна адміністрація, задоволено. Визнано недійсним рішення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , від 16 жовтня 2010 року. Визнано недійсним статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки», затверджений рішенням установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , від 16 жовтня 2010 року.

6. Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 3 квітня 2013 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження щодо рішення Дарницького районного суду міста Києва від 22 листопада 2012 року та ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 13 березня 2013 року.

7. Згідно частини першої статті 223 Цивільного процесуального кодексу України у разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, це рішення набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

8. Відповідно, рішення Дарницького районного суду міста Києва від 22 листопада 2012 року набрало законної сили 13 березня 2013 року.

9. Разом з тим, згідно матеріалів справи, 12 листопада 2010 року державним реєстратором Державної районної у м. Києві державної адміністрації внесено запис № 10651020000014054 про державну реєстрацію ОСББ «Пчілки».

10. Вважаючи недійсною вказану державну реєстрацію та запис про державну реєстрацію ОСББ «Пчілки», а також, що зазначена юридична особа підлягає припиненню, позивач 27 квітня 2015 року звернувся до суду з вказаним позовом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст