Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 22.08.2018 року у справі №826/1310/18

Ухвала КАС ВП від 22.08.2018 року у справі №826/1310/18

13.09.2020
Автор:
Просмотров : 156

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 лютого 2020 року

Київ

справа №826/1310/18

провадження №К/9901/58569/18, К/9901/58749/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Саприкіної І.В., розглянувши в письмовому провадженні в касаційному порядку справу за позовом ОСОБА_1 до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Державної архітектурно-будівельної інспекції України про визнання протиправними та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії, за касаційними скаргами Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і Державної архітектурно-будівельної інспекції України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва у складі судді Федорчука А.Б. від 18 квітня 2018 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Собківа Я.М., Петрика І.Й., Сорочка Є.О., від 11 липня 2018 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до суду з позовом до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)(далі - відповідач 1, Департамент ДАБК міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради), Державної архітектурно-будівельної інспекції України (далі - відповідач 2, ДАБІ України), в якому просила визнати протиправними та скасувати наказ № 101 «д» від 17 серпня 2015 року «Про скасування декларації про готовність об'єкта до експлуатації» і наказ № 372 від 23 листопада 2017року «Про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт», та зобов'язати вчинити дії.

2. В обґрунтування позову зазначено, що оскаржувані накази прийняті без проведення попередньої перевірки дотримання норм містобудівного законодавства, не містять конкретної причини скасування реєстрації, в них відсутні посилання на відповідні норми чинного законодавства щодо підстав скасування декларацій про початок виконання будівельних робіт та про готовність об'єкта до експлуатації, а отже дані накази підлягають скасуванню. Крім того, позивач посилається на пункт 3 Порядку ведення єдиного реєстру отриманих повідомлень про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, виданих дозволів на виконання будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про готовність об'єкта до експлуатації та виданих сертифікатів, відмов у реєстрації таких декларацій та у видачі таких дозволів і сертифікатів, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 24 червня 2011 року № 92 та вважає належним відновленням порушених прав внесення ДАБІ України відомостей про зареєстровані декларації про початок виконання будівельних робіт та про готовність об'єкта до експлуатації до електронного реєстру на підставі рішення суду.

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

3. Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2018 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 11 липня 2018 року, позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано наказ Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві Державної архітектурно-будівельної інспекції України № 101 «д» від 17 серпня 2015 року «Про скасування декларації про готовність об'єкта до експлуатації»;

Визнано протиправним та скасовано наказ Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києві Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) № 372 від 23 листопада 2017 року «Про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт»;

Зобов'язано Державну архітектурно-будівельну інспекцію України внести до єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову в видачі, скасування та анулювання зазначених документів, інформацію про зареєстровану Декларацію про початок виконання будівельних робіт» від 22 серпня 2014 року № ІУ 083142340133 «Реконструкція житлового будинку із збільшенням параметрів об'єкту, влаштуванням вбудованих нежитлових приміщень громадського призначення соціальної сфери та підземним паркінгом по АДРЕСА_1.

Зобов'язано Державну архітектурно-будівельну інспекцію України внести до єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову в видачі, скасування та анулювання зазначених документів, інформацію про зареєстровану Декларацію про готовність об'єкта до експлуатації від 30 січня 2015 року № 143150300164 «Реконструкція житлового будинку із збільшенням параметрів об'єкту, влаштуванням вбудованих нежитлових приміщень громадського призначення соціальної сфери та підземним паркінгом по АДРЕСА_1.

4. Рішення судів мотивовані тим, що відповідачем не надано будь-яких доказів, які б свідчили про зазначення позивачем в деклараціях недостовірних даних, що є підставою вважати об'єкт самочинним будівництвом, та що проектна документація розроблена з істотними порушеннями законодавства у сфері містобудівної діяльності, адже оскаржувані накази прийнято не за результатом проведення державного архітектурно-будівельного контролю, а на підставі листів Департаменту містобудування та архітектури Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 26 жовтня 2017 року та від 27 лютого 2015 року, які не містять встановлених порушень вимог законодавства на спірному об'єкті будівництва та не узгоджується з нормами чинного законодавства.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

5. Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, Департамент ДАБК міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради та ДАБІ України подали касаційні скарги, в яких просять скасувати рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2018 року і постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11 липня 2018 року та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

6. Судами попередніх інстанцій встановлено, що 28 листопада 2013 року позивачем на підставі договорів купівлі-продажу земельної ділянки, посвідчених приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пономарьовою В.Ю. та зареєстрованих у реєстрі за № № 3953, 3954, 3949, 3950, придбано земельні ділянки площею 0,1 га. по АДРЕСА_1, кадастровий номер 8000000000:72:231:0001, та площею 0,0682 га. по АДРЕСА_2, кадастровий номер 8000000000:72:231:0061.

7. Право власності зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та в Державному земельному кадастрі, цільове призначення даних земельних ділянок - будівництво, експлуатація та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

8. Державною архітектурно-будівельною інспекцією України 22 серпня 2014 року зареєстровано декларацію про початок виконання будівельних робіт № ІУ 083142340133 щодо об'єкту «Реконструкція житлового будинку із збільшенням параметрів об'єкту, влаштуванням вбудованих нежитлових приміщень громадського призначення соціальної сфери та підземним паркінгом по АДРЕСА_1».

9. У зв'язку з внесенням змін до проектної документації по об'єкту будівництва «Реконструкція житлового будинку із збільшенням параметрів об'єкту, влаштуванням вбудованих нежитлових приміщень громадського призначення соціальної сфери та підземним паркінгом по АДРЕСА_1» позивач 27 листопада 2014 року видала наказ «Про затвердження відкоригованих основних показників будівництва» та відповідно до статті 35 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» надала повідомлення про зміну даних у зареєстрованій декларації про початок виконання будівельних робіт.

10. Департаментом державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві 3 грудня 2014 року зареєстровано повідомлення про зміну даних у зареєстрованій декларації про початок виконання будівельних робіт № ІУ 083142340133 від 22 серпня 2014року.

11. Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві Державної архітектурно-будівельної інспекції України 30 січня 2015 року зареєстровано декларацію про готовність об'єкта до експлуатації № КВ 143150300164 «Реконструкція житлового будинку із збільшенням параметрів об'єкту, влаштуванням вбудованих нежитлових приміщень громадського призначення соціальної сфери та підземним паркінгом по АДРЕСА_1».

На підставі декларації про готовність об'єкта до експлуатації позивач зареєструвала право власності на нерухоме майно по АДРЕСА_1 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та пізніше відчужила частину приміщень на підставі договорів купівлі-продажу.

12. В свою чергу, 17 серпня 2015 року Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві Державної архітектурно-будівельної інспекції України прийняв наказ № 101 «д», яким скасував реєстрацію декларації про готовність об'єкта до експлуатації № КВ 143150300164 від 30 січня 2015 року.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст