Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 26.03.2018 року у справі №806/1408/17

Ухвала КАС ВП від 26.03.2018 року у справі №806/1408/17

28.10.2020
Автор:
Просмотров : 205

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2020 року

м. Київ

справа № 806/1408/17

адміністративне провадження № К/9901/44482/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Білак М.В.,

суддів: Губської О.А., Калашнікової О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження справу

касаційну скаргу ОСОБА_1

на постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 19 липня 2017 року (головуючий суддя - Нагірняк М.Ф.)

та постанову Житомирського апеляційного адміністративного суду від 14 лютого 2018 року (головуючий суддя - Мацький Є.М., судді: Шевчук С.Б., Шидловський В.Б.)

у справі № 806/1408/17

за позовом ОСОБА_1

до Головного управління Національної поліції в Житомирській області,

про визнання протиправними та скасування наказів, поновлення на посаді, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

I. РУХ СПРАВИ

1. У травні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом, в якому просив:

- визнати протиправним та скасувати наказ Головного управління Національної поліції в Житомирській області (далі - ГУ НП в Житомирській області) від 24 квітня 2017 року № 483 «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності» в частині застосування стосовно оперуповноваженого сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Житомирського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області - старшого лейтенанта поліції ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у виді звільнення зі служби в поліції;

- визнати протиправним та скасувати наказ ГУ НП в Житомирській області від 28 квітня 2017 року № 79 о/с в частині звільнення оперуповноваженого сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Житомирського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області - старшого лейтенанта поліції ОСОБА_1 зі служби в поліції за пунктом 6 частини першої статті 77 Закону України «Про національну поліцію» (у зв`язку з реалізацією дисциплінарного стягнення у виді звільнення зі служби);

- поновити ОСОБА_1 на посаді оперуповноваженого сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Житомирського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області - старшого лейтенанта поліції;

- зобов`язати ГУ НП в Житомирській області нарахувати та виплатити на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу.

2. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що обставини, викладені у висновку службового розслідування, не відповідають дійсним обставинам справи. Крім того, висновок не містить відомостей, які саме дії призвели до порушення ним службової дисципліни та свідчать про необхідність застосувати стосовно нього крайній захід дисциплінарного впливу - звільнення зі служби в поліції.

3. Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 19 липня 2017 року, залишеною без змін Житомирського апеляційного адміністративного суду від 14 лютого 2018 року, в задоволенні позову відмовлено.

4. Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, ОСОБА_1 звернувся з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати та прийняти нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

II. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

5. Судами встановлено, що ОСОБА_1 з квітня 2012 року проходив службу в органах внутрішніх справ, з листопада 2015 року був прийнятий на службу в поліцію і з цього часу обіймав посаду оперуповноваженого сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Житомирського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області.

6. Наказом Головного управління Національної поліції в Житомирській області від 13 березня 2017 року № 220 призначено службове розслідування за фактом можливого порушення службової дисципліни, зокрема, оперуповноваженим відділу кримінальної поліції Житомирського ВП ГУ НП старшим лейтенантом поліції ОСОБА_1, у зв`язку з надходженням інформації про доставляння його 9 березня 2017 року до Центру детоксикації міста Житомира з ознаками стану сильного алкогольного сп`яніння та виявлення наступного дня, 10 березня 2017 року, на службі в стані алкогольного сп`яніння.

7. За результатом проведеного службового розслідування складено висновок службового розслідування, затверджений 24 квітня 2017 року начальником Головного управління Національної поліції в Житомирській області - полковником поліції Печененком В.П. Під час службового розслідування встановлено, що 9 березня 2017 року приблизно о 22 годині піший патруль поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України поблизу будинку № 25 по вулиці Хлібній в місті Житомирі виявив лежачого на землі оперуповноваженого відділу кримінальної поліції Житомирського ВП ГУ НП старшого лейтенанта поліції ОСОБА_1, який внаслідок сильного алкогольного сп`яніння втратив можливість самостійно пересуватися та розмовляти. У зв`язку з цим, силами патруля був доставлений до відділення детоксикаційної допомоги КУ "Центральна міська лікарня № 2". За результатами медичного освідування, ОСОБА_1 перебував у стані алкогольного сп`яніння тяжкого ступеня - 2,6 проміле. Крім того, 10 березня 2017 року оперуповноважений відділу кримінальної поліції Житомирського ВП ГУ НП старший лейтенант поліції ОСОБА_1 перебував на службі у стані алкогольного сп`яніння.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст