Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 14.07.2020 року у справі №750/6945/17

Ухвала КАС ВП від 14.07.2020 року у справі №750/6945/17

03.11.2020
Автор:
Просмотров : 105

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 липня 2020 року

м. Київ

справа №750/6945/17, адміністративне провадження №К/9901/2718/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Стародуба О.П.,

суддів - Єзерова А.А., Кравчука В.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області на постанову Деснянського районного суду м. Чернігова від 11.09.2017р. (суддя - Коверзнев В.О.) та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 31.10.2017р. (судді - Мацедонська В.Е., Лічевецький І.О., Мельничук В.П.) у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в :

У липні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив:

визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області щодо відмови йому в здійсненні перерахунку пенсії з урахуванням щомісячної додаткової винагороди, премії до Дня Збройних Сил України, матеріальної допомоги на оздоровлення, додаткової виплати грошового забезпечення, доплати вихідної допомоги при звільненні з військової служби нарахованої та виплаченої військовою частиною А2622 згідно рішення Чернігівського окружного адміністративного суду у справі №825/97/14 від 19.03.2014р.;

зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області здійснити перерахунок та виплату йому пенсії виходячи з 68 % грошового забезпечення, з якого сплачено страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, з урахуванням щомісячної додаткової винагороди, премії до Дня Збройних Сил України, матеріальної допомоги на оздоровлення, додаткової виплати грошового забезпечення, доплати вихідної допомоги при звільненні з військової служби нарахованої та виплаченої військовою частиною А2622 згідно рішення Чернігівського окружного адміністративного суду у справі №825/97/14 від 19.03.2014р., з 26.06.2017р. дня звернення до відповідача.

В обґрунтування позовних вимог посилався на те, що перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області та отримує пенсію за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". При обчисленні його пенсії відповідач не врахував фактично отримані ним у складі грошового забезпечення додаткові види грошового забезпечення, з яких справлялися страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, чим порушив його право на отримання пенсії у розмірі визначеному законом.

Постановою Деснянського районного суду м. Чернігова від 11.09.2017р., залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 31.10.2017р., позов задоволено частково.

Визнано протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області з приводу відмови позивачу в здійсненні перерахунку пенсії з урахуванням щомісячної додаткової винагороди, премії до Дня Збройних Сил України, матеріальної допомоги на оздоровлення та додаткової виплати грошового забезпечення.

Зобов`язано відповідача здійснити перерахунок та виплату позивачу пенсії виходячи з 68% грошового забезпечення, з якого сплачено страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а до 01.01.2011 року - страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, з урахуванням щомісячної додаткової винагороди, премії до Дня Збройних Сил України, матеріальної допомоги на оздоровлення та додаткової виплати грошового забезпечення, починаючи з 26.06.2017 року, згідно довідки Галузевого державного архіву Міністерства оборони України від 15.06.2017 № 179/1/6239.

У задоволенні решти вимог відмовлено.

З ухваленими у справі рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій не погодився відповідач, подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просив скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову.

В обґрунтування касаційної скарги відповідач посилається на те, що станом на дату подання заяви про перерахунок пенсії Кабінет Міністрів України не приймав жодних рішень про перерахунок пенсії в зв`язку підвищенням грошового забезпечення. Заява позивача та надані ним довідки не можуть слугувати підставою для перерахунку пенсії.

Також посилається на те, що позивач вже звертався до суду за захистом своїх порушених прав стосовно щомісячної додаткової грошової винагороди виплаченої йому відповідно до постанови №889. Постановою Деснянським районним судом м. Чернігова від 17.02.2014р., залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 06.08.2014р., відмовлено в задоволенні позову у справі №750/1180/14. Судами порушено вимоги ч.2 ст. 255 КАС України, якою передбачено, що обставини, які були встановлені постановою, що набрала законної сили, в одній адміністративній справі не можуть оспорюватися в іншій справі за участю тих самих сторін.

Відзив на касаційну скаргу до суду не надходив.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування апеляційним судом норм матеріального та процесуального права суд приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково виходячи з наступного.

В ході розгляду справи по суті судами попередніх інстанцій встановлено, що позивач перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області та з 28.12.2013 року отримує пенсію за вислугу років відповідно до статті 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» в розмірі 68% грошового забезпечення.

15.06.2017 року Галузевим державним архівом Міністерства оборони України видано позивачу архівну довідку №179/1/6239, в якій відображено нарахування грошового забезпечення позивача за період з жовтня 2011 року по жовтень 2013 року, до якого включено, зокрема, премію до Дня ЗСУ, додаткову виплату грошового забезпечення, матеріальну допомогу на оздоровлення та щомісячну додаткову винагороду. (а.с. 12)

26.06.2017р. позивач звернувся до відповідача з заявою в якій просив здійснити йому перерахунок раніше призначеної пенсії з урахуванням додаткових видів грошового забезпечення згідно з довідками Галузевого державного архіву Міністерства оборони України від 15.06.2017 року №179/1/6239 та військової частини А2622 від 20.12.2013 року №826: щомісячної додаткової винагороди, премії до Дня Збройних Сил України, матеріальної допомоги на оздоровлення, додаткової виплати грошового забезпечення. (а.с. 6)

Листом від 10.07.2017 року №1195/03/Щ-12 відповідач повідомив позивача, що додаткова виплата грошового забезпечення, щомісячна додаткова грошова винагорода, премія до Дня Збройних Сил України та грошова допомога на оздоровлення не є обов`язковими щомісячними виплатами та не мають постійний характер, це одноразові платежі, тому вони не повинні включатись у довідку для обчислення пенсії, а тому відсутні законні підстави для включення їх до грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія позивача. Пенсія виплачується згідно з чинним законодавством.

Вважаючи протиправними дії відповідача позивач звернувся до суду з даним позовом.

Задовольняючи позов частково, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив з того, що оскільки сплата страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування з сум щомісячної додаткової винагороди, премії до Дня Збройних Сил України, матеріальної допомоги на оздоровлення та додаткової виплати грошового забезпечення підтверджується довідками, які приєднано до справи, то у відповідача не було правових підстав для відмови позивачеві у включенні до складу грошового забезпечення, з якого обчислено пенсію позивача, вказаних видів доплат.

Суди виходили з того, що з наявної в матеріалах справи архівної довідки Галузевого державного архіву Міністерства оборони України від 15.06.2017 року №179/1/6239 вбачається, що з усіх виплат нарахованих позивачу за період з жовтня 2011 року по жовтень 2013 року було утримано внески до пенсійного фонду (єдиний внесок), а тому такі виплати відносяться до складу грошового забезпечення позивача та мають враховуватися при обчисленні його пенсії.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст