Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 26.08.2018 року у справі №826/2463/17

Ухвала КАС ВП від 26.08.2018 року у справі №826/2463/17

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 367

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 травня 2019 року

м. Київ

справа № 826/2463/17

адміністративне провадження № К/9901/59436/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Анцупової Т. О.,

суддів - Кравчука В. М., Стародуба О. П.,

розглянувши у порядку письмового провадження в касаційній інстанції адміністративну справу № 826/2463/17

за адміністративним позовом ОСОБА_1 до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ КБ «Євробанк», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про зобов`язання вчинити дії;

за касаційною скаргою уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ КБ «Євробанк» на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (суддя Федорчук А . Б.) від 30 квітня 2018 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду (у складі колегії суддів: Парінов А. Б., Кучма А. Ю., Степанюк А. Г.) від 07 серпня 2018 року, встановив:

І. РУХ СПРАВИ

1. У лютому 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ КБ «Євробанк» (далі - уповноважена особа), Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), в якому просив:

- зобов`язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ «Євробанк» Кононця В. В. внести зміни та доповнення до переліку рахунків, за якими вкладники мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ КБ «Євробанк» за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, включивши до нього дані про рахунок ОСОБА_1 та надати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у встановленій законодавством формі вказані зміни і доповнення (додаткову інформацію) щодо ОСОБА_1 як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладом у розмірі 188000,00 грн. за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

- зобов`язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на підставі наданих уповноваженою особою змін і доповнень (додаткової інформації) скласти та затвердити зміни і доповнення до реєстру відшкодувань вкладникам ПАТ КБ «Євробанк» для здійснення виплат, включивши до нього ОСОБА_1 як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладом у розмірі 188000,00 грн. за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та вчинити інші дії, необхідні для виплати йому відшкодування.

2. Вимоги адміністративного позову мотивовано тим, що позивач є вкладником ПАТ КБ «Євробанк» у розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та має право на відшкодування коштів за вкладом за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

3. Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 квітня 2018 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 07 серпня 2018 року, адміністративний позов задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано рішення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «КБ «Євробанк» Кононця Вадима Валерійовича, що оформлене наказом від 10 серпня 2016 року № 189-ОД, в частині визнання нікчемним правочину (операції) з перерахування ТОВ «Гуд Логістік» грошових коштів в сумі 188000,00 гривень з власного рахунку НОМЕР_2 на картковий рахунок позивача за НОМЕР_3 за призначенням платежу «Відрядження».

Зобов`язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства КБ «Євробанк» Кононця Вадима Валерійовича надати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію щодо ОСОБА_1 як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладом у розмірі 188000,00 грн. за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовлено.

Стягнуто на користь ОСОБА_1 понесені ним судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 551,21 грн. за рахунок бюджетних асигнувань уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «Євробанк» Кононця Вадима Валерійовича через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

4. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, 16 серпня 2018 року уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ КБ «Євробанк» звернулася до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 квітня 2018 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 07 серпня 2018 року, і ухвалити нове судове рішення, яким відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог.

5. Ухвалою Верховного Суду від 18 вересня 2018 року відкрито провадження за вказаною касаційною скаргою та установлено десятиденний строк з моменту отримання копії вказаної ухвали для подачі відзиву на касаційну скаргу.

6. Ухвалою Верховного Суду від 18 вересня 2018 року відмовлено у задоволенні клопотання уповноваженої особи про зупинення виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 квітня 2018 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 07 серпня 2018 року у цій справі.

7. Ухвалою Верховного Суду від 03 квітня 2019 року справу № 826/2463/17 за позовом ОСОБА_1 до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ КБ «Євробанк», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про зобов`язання вчинити дії, передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Підставою для передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду було те, що уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ КБ «Євробанк» оскаржує рішення судів першої та апеляційної інстанцій з підстав порушення правил предметної юрисдикції, що відповідно до ч. 6 ст. 346 КАС України є безумовною підставою передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

8. Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 24 квітня 2019 року повернуто зазначену справу до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, зокрема через те, що в касаційній скарзі не порушується питання про закриття провадження у справі у зв`язку з порушенням судами правил предметної юрисдикції, не зазначається про необхідність розгляду цієї справи в порядку іншого судочинства, ніж адміністративне.

9. Ухвалою Верховного Суду від 13 травня 2019 року закінчено підготовку справи до касаційного розгляду та призначено до розгляду в порядку письмового провадження у відповідності до ст. 345 КАС України.

10. Станом на 15 травня 2019 року відзив на касаційну скаргу до Верховного Суду не надходив.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст