Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 12.08.2020 року у справі №826/5663/17

Ухвала КАС ВП від 12.08.2020 року у справі №826/5663/17

04.11.2020
Автор:
Просмотров : 310

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2020 року

м. Київ

справа № 826/5663/17

адміністративне провадження № К/9901/24359/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Данилевич Н.А.,

суддів: Смоковича М.І., Шевцової Н.В.,

розглянув у попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції справу за позовом ОСОБА_1 до Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича, провадження у якій відкрито за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 22 серпня 2017 року (головуючий суддя - Федорчук А.Б.) та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 03 жовтня 2017 року (головуючий суддя - фай дюк В.В., судді - Мєзєнцев Є.І., Чаку Є.В.) у справі № 826/5663/17.

І. Суть спору

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У квітні 2017 року до Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся ОСОБА_1 (далі - позивач) з позовом до Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича (далі - відповідач), в якому просив визнати протиправними дії Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо порушенням перед Міністром внутрішніх справ Аваковим Арсеном Борисовичем питання про ініціювання втрати ОСОБА_1 громадянства України.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Генеральний прокурор України, порушуючи питання перед Міністром внутрішніх справ України щодо позбавлення позивача громадянства, діяв у спосіб, не передбачений Конституцією та чинним законодавством України, перевищив надані йому повноваження, використав свої повноваження Генерального прокурора України з метою, яка суперечить Конституції України та Закону України «Про прокуратуру», діяв упереджено, маючи за мету, на думку позивача, в такий спосіб переслідувати ОСОБА_1 за його політичну діяльність як народного депутата України.

Короткий зміст судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 22 серпня 2017 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2017 року, в задоволенні позову відмовлено.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суди зазначили, що Порядком №215 не визначено вичерпний перелік джерел, з яких органи державної міграційної служби можуть отримувати інформацію про підстави втрати особою громадянства України. При допиті ОСОБА_1 в межах досудового розслідування встановлено, що у 2005 році він звернувся до компетентних органів Канади щодо отримання посвідки на проживання в цій державі, яка надана йому того ж року, а в подальшому ним отримано громадянство Канади без відмови від громадянства України. Суди дійшли висновку, що лист Генерального прокурора України № 01/1-458 вих-17 та дії щодо порушення перед Міністром внутрішніх справ України питання про ініціювання процедури припинення громадянства позивача самі по собі не породжують правових наслідків для позивача у сфері публічно-правових відносин, не порушують прав та охоронюваних законом інтересів останнього та не містять жодних владних управлінських приписів. Суди вказали, що саме Указ Президента України №119/2017 від 29 квітня 2017 року «Про припинення громадянства України ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та інших осіб» є тим рішенням, що порушує права та законні інтереси позивача, а відтак в даному випадку позивачем обрано неналежний спосіб захисту порушеного права.

Короткий зміст вимог касаційної скарги та відзиву (заперечень)

23 жовтня 2017 року до Вищого адміністративного суду України надійшла касаційна скарга Сівакова Леоніда Миколайовича - представника ОСОБА_1 на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 22 серпня 2017 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2017 року, в якій позивач просить скасувати зазначені судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог.

На обґрунтування поданої касаційної скарги скаржник зазначає, що до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень. Вважає, що інформація щодо його громадянства є інформацією щодо його приватного життя, яка не може розголошуватись і використовуватись поза межами кримінального провадження, якщо вона отримана в рамках досудового слідства. Вказує, що не допускається використання результатів слідчих дій, проведених в рамках кримінального провадження, в інших справах та з метою іншою, ніж доведення вини особи у вчиненні кримінального провадження. Вказує, що лист Генерального прокурора від 18.04.2017 №01/1-45вих-17 є обов`язковою письмовою вказівкою Міністру внутрішніх справ, оскільки саме на підставі цього листа Державна міграційна служба України підготувала подання про припинення громадянства позивача.

Відповідачем до суду надано заперечення на касаційну скаргу, в обґрунтування якого останній вказує на безпідставність викладених в ній доводів. Просив залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін.

Ухвалою Верховного Суду від 11 серпня 2020 року зазначену адміністративну справу прийнято до провадження та призначено до розгляду.

II. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Судами попередніх інстанцій встановлено, що Генеральний прокурор України листом №01/1-45вих-17 від 18.04.2017 звернувся до Міністра внутрішніх справ України, в якиму повідомив про наявність підстав для вирішення питання про припинення громадянства України ОСОБА_1 .

Крім того, даним листом повідомлено, що прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017010000000022 за фактом вчинення злочину, передбаченого ст. 111 КК України. Під час досудового слідства як свідка допитано народного депутата України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в м. Києві.

У ході допиту ОСОБА_1 повідомив, що у 2005 році він звернувся до компетентних органів Канади щодо отримання посвідки на проживання в цій державі, яка надана йому того ж року, а в подальшому ним отримано громадянство Канади без відмови від громадянства України.

З даного листа вбачається, що в ході допиту в межах кримінального провадження №42017010000000022 ОСОБА_1 надано копії паспорта громадянина України (серія НОМЕР_1 , виданого Солом`янським РВ ГУДМС України в м. Києві 27.08.2014 р.) та паспорта громадянина Канади (серія НОМЕР_2 ).

Прокурором у кримінальному провадженні №42017010000000022 на підставі ч. 1 статті 222 КПК України дозволено Генеральному прокурору України розголосити відомості досудового розслідування у частині показів, які надав ОСОБА_1 в ході допиту в якості свідка (згідно копії доповідної записки від 14 березня 2017 року №17/2-100вих-17).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст