Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 19.06.2019 року у справі №822/472/17

Ухвала КАС ВП від 19.06.2019 року у справі №822/472/17

04.11.2020
Автор:
Просмотров : 386

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2020 року

м. Київ

справа № 822/472/17

адміністративне провадження № К/9901/21884/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Рибачука А.І.,

суддів: Бучик А.Ю., Стеценко С.Г.

розглянувши у порядку попереднього розгляду у касаційній інстанції адміністративну справу №822/472/17

за позовом ОСОБА_1 до Ліквідаційної комісії управління Міністерства внутрішніх справ України в Хмельницькій області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії, провадження у якій відкрито

за касаційною скаргою Ліквідаційної комісії управління Міністерства внутрішніх справ України в Хмельницькій області

на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 22.02.2017, ухвалену судом у складі судді Касапи В.М.

та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 25.05.2017, постановленої судом у складі колегії суддів: головуючого судді - Матохнюка Д.Б., суддів: Боровицького О.А., Сапальової Т.В.

УСТАНОВИВ:

І. РУХ СПРАВИ

1. 27.01.2017 ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулась до суду з позовом до Ліквідаційної комісії управління Міністерства внутрішніх справ України в Хмельницькій області (далі - відповідач), у якому просила:

- визнати протиправними дії відповідача щодо неприйняття та ненаправлення до Міністерства внутрішніх справ України документів для призначення та виплати одноразової грошової допомоги;

- зобов`язати відповідача прийняти та надіслати до Міністерства внутрішніх справ України документи для призначення та виплати їй одноразової грошової допомоги, у зв`язку із встановленням її чоловіку I групи інвалідності, відповідно до статті 23 Закону України "Про міліцію", а також Порядку та умов призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності працівника міліції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 №850 (далі - Порядок №850).

2. Позовна заява обґрунтована тим, що відповідно до Закону України "Про міліцію" та Порядку №850 вона має право після смерті чоловіка на отримання одноразової грошової допомоги як дружина інваліда І групи, у зв`язку із захворюванням, яке пов`язане з проходженням служби в органах внутрішніх справ.

3. Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 22.02.2017, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 25.05.2017, задоволено адміністративний позов.

Визнано протиправними дії відповідача щодо неприйняття та ненаправлення до Міністерства внутрішніх справ України документів для призначення та виплати одноразової грошової допомоги позивачу.

Зобов`язано відповідача прийняти та надіслати до Міністерства внутрішніх справ України документи для призначення та виплати позивачу одноразової грошової допомоги, у зв`язку із встановленням її чоловіку I групи інвалідності, відповідно до статті 23 Закону України "Про міліцію", а також Порядку №850.

4. Не погодившись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій відповідач 15.06.2017 звернувся з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

5. Вищий адміністративний суд України ухвалою від 31.07.2017 відкрив касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою та витребував матеріали справи із суду першої інстанції.

6. 15.12.2017 розпочав роботу Верховний Суд і набрав чинності Закон України від 03.10.2017 "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", яким Кодекс адміністративного судочинства України (далі - КАС України) викладено в новій редакції.

7. Пунктом 4 частини першої розділу VII Перехідних положень КАС України передбачено, що касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

8. Провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи (частина третя статті 3 КАС України)

9. Протоколом розподілу справи від 13.02.2018 визначено склад колегії суддів для розгляду даної справи: Анцупова Т.О. - головуючий суддя, судді: Стародуб О.П., Кравчук В.М.

10. Розпорядженням заступника керівника апарату Верховного Суду - керівника секретаріату Касаційного адміністративного суду від 13.06.2019 №740/0/78-19 призначено повторний автоматизований розподіл цієї судової справи між суддями у зв`язку із обранням до Великої Палати Верховного Суду судді Анцупової Т.О. (рішення зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді від 20.05.2019 №13), що унеможливило її участь у розгляді даної справи.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст