Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 27.03.2018 року у справі №820/5285/17

Ухвала КАС ВП від 27.03.2018 року у справі №820/5285/17

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 134

ПОСТАНОВА

Іменем України

10 травня 2019 року

Київ

справа №820/5285/17

адміністративне провадження №К/9901/38058/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Стрелець Т.Г.,

суддів: Білоуса О.В., Желтобрюх І.Л.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні у касаційній інстанції адміністративну справу №820/5285/17

за позовом ОСОБА_1 до Військової частини А1451 про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою Військової частини А1451 на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2017 року (ухвалену у складі колегії суддів: головуючого судді Кухар М.Д.) та на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2018 року (ухвалену у складі колегії суддів: головуючого судді Спаскіна О.А., суддів: Сіренко О.І., Любчич Л.В.)

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст вимог заяви

1. У листопаді 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив

- визнати протиправними дії (бездіяльність) Військової частини А1451 яка полягає у нездійсненні ОСОБА_1 нового розрахунку розміру одноразової грошової допомоги при звільненні в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, індексації які позивач отримував під час проходження військової служби та відмові виплатити своєчасно невиплачену частину одноразової грошової допомоги при звільненні в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, індексації;

- зобов`язати Військову частину А1451 здійснити перерахунок розміру одноразової грошової допомоги при звільненні ОСОБА_1 в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, індексації які позивач отримував під час проходження військової служби, здійснити виплату суми перерахунку;

- подати протягом п`ятнадцяти днів, з дня набрання постановою законної сили, звіт про виконання судового рішення, що передбачено частиною 1 стаття 267 КАС України.

2. Позовні вимоги обґрунтовано тим, що військова частина А1451 розрахувала розмір одноразової грошової допомоги при звільненні та виплатила позивачу одноразову грошову допомогу при звільненні без урахування щомісячної додаткової грошової винагороди, яка виплачувалася позивачу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 року №899 «Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та осіб начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій» та індексації. Зазначає, що відповідно до статті 9 Закону України від 20 грудня 1991 року №2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щомісячна додаткова грошова допомога є складовою місячного грошового забезпечення військовослужбовця і повинна включатися до розрахунку грошової допомоги при звільненні. У свою чергу, індексація позивачу сплачувалась та була невід`ємною частиною заробітної плати, на неї нараховувались страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а тому, згідно з положеннями Закону України від 3 липня 1991 року №1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення», індексація є складовою частиною суми грошового забезпечення та відповідно мають враховуватись при розрахунку вихідної допомоги.

Короткий зміст рішення суду І інстанції

3. 08 грудня 2017 року Харківський окружний адміністративний суд вирішив:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Військової частини А1451 задовольнити частково.

Визнати протиправними дії (бездіяльність) Військової частини А1451 яка полягає у нездійсненні ОСОБА_1 нового розрахунку розміру одноразової грошової допомоги при звільненні в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, індексації які ОСОБА_1 отримував під час проходження військової служби.

Зобов`язати Військову частину А1451 здійснити перерахунок розміру одноразової грошової допомоги при звільненні ОСОБА_1 в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, індексації які ОСОБА_1 отримував під час проходження військової служби.

Зобов`язати військову частину А1451 здійснити виплату ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги при звільненні в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди та індексації.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

4. Постанова суду першої інстанції мотивована тим, що керуючись висновками Верховного Суду України, щомісячна додаткова грошова винагорода військовослужбовця та індексація, з яких було сплачено єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з розміру якого обчислюється одноразова грошова допомога при звільненні. Окрім того, рішенням суду, яке набрало законної сили, визнано протиправними дії головного Управління Пенсійного Фонду України в Харківській області в частині відмови ОСОБА_1 в перерахунку розміру призначеної пенсії з урахуванням, зокрема, щомісячної додаткової грошової винагороди, та зобов`язано вчинити відповідні дії щодо перерахунку.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

5. 31 січня 2018 року Харківський апеляційний адміністративний суд вирішив:

Апеляційну скаргу Військової частини А1451 на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2017 року по справі №820/5285/17 залишити без задоволення.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст