Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 06.07.2020 року у справі №522/14605/17

Ухвала КАС ВП від 06.07.2020 року у справі №522/14605/17

25.10.2020
Автор:
Просмотров : 208

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року

м. Київ

справа №522/14605/17

адміністративне провадження №К/9901/18008/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

Судді-доповідача - Шевцової Н.В.,

суддів - Кашпур О.В., Смоковича М.І.

розглянувши у попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції адміністративну справу № 522/14605/17

за позовом Головного Управління Державної міграційної служби України в Одеські області до ОСОБА_1 про примусове видворення та затримання з метою забезпечення примусового видворення за межі території України,

за касаційною скаргою Головного Управління Державної міграційної служби України в Одеські області

на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 07 листопада 2017 року, прийняту в складі колегії суддів: головуючого Семенюк Г.В., суддів: Потапчук В.О., Шляхтицький О.І.,

УСТАНОВИВ:

І. Суть спору

1. 08 серпня 2017 року Головного Управління Державної міграційної служби України в Одеські області (далі - позивач, ГУ ДМС в Одеські області) звернулося до Приморського районного суду міста Одеси із позовом до громадянина Сомалі ОСОБА_1 (далі - відповідач) та просило:

1.1. Примусово видворити з України громадянина Сомалі ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

1.2. Затримати громадянина Сомалі ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою забезпечення примусового видворення за межі території України строком на 6 місяців з поміщенням до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України.

2. На обґрунтування позовних вимог ГУ ДМС в Одеські області заначило, що громадянин Сомалі ОСОБА_1 01 серпня 2017 року співробітниками відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення управління у справах іноземців та осіб без громадянства ГУ ДМС України в Одеській області в місті Одеса, по вулиці Преображенській, буд. 64, виявлено громадянина Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Сомалі, який порушив правила перебування іноземців в Україні. В Україну прибув у січні 2008 року з метою навчання. Із Сомалі вилетів авіасполученням Могадишо - Стамбул - Одеса, кордон України перетинав через КПП «Одеса» по паспортному документу для виїзду за кордон громадянина Сомалі. На даний час документований паспортом для виїзду за кордон громадянина Сомалі серії НОМЕР_1 .

2.1. З 2008 по 2013 рік навчався в Буковинському державному медичному університеті, з якого був відрахований. У 2014 році незаконно спробував перетнути кордон України з Словацькою Республікою, де був затриманий прикордонниками та поміщений до Волинського ПТПІ, за незаконний перетин державного кордону. У громадянина Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при собі була копія посвідки на тимчасове проживання НОМЕР_2 від 03 серпня 2015 року, строком дії до 02 серпня 2016 року, яку було продовжено до 26 липня 2017 року, у якої, на момент виявлення особи, закінчився строк дії. А також, при собі була копія довідки про тримання іноземця (особи без громадянства) в ПТПІ № 44 від 09 липня 2015 року, видана Волинським ПТПІ та ОБГ, які незаконно перебувають в Україні. Відповідач 03 серпня 2015 року, після завершення терміну тримання у Волинському ПТПІ, звернувся до ГУ ДМС України в Одеській області із заявою на отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні, відповідно до частини 15 статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», та був документований посвідкою на підставі частини 17 статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

2.2. Дана посвідка, на даний час не дає права громадянину Сомалі ОСОБА_1 , знаходитись на території України на законних підставах, оскільки строк дії посвідки закінчився, а продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання, після його закінчення, діючим законодавством не передбачено. Тому, на даний час, громадянин Сомалі ОСОБА_1 на території України знаходиться незаконно, постійного місця проживання та законного джерела існування не має. При цьому, громадянин Сомалі ОСОБА_1 у визначений термін з території України не виїхав, від виконання Рішення від 01 серпня 2017 року № 67, затверджене начальником ГУ ДМС в Одеській області Погребняк О.Г. 01 серпня 2017 року про примусове повернення в країну походження - ухиляється.

ІІ. Установлені судами фактичні обставини справи

3. 01 серпня 2017 року співробітниками відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення управління у справах іноземців та осіб без громадянства ГУ ДМС України в Одеській області в АДРЕСА_1, було виявлено громадянина Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Сомалі, який порушив правила перебування іноземців в Україні.

4. В Україну прибув у січні 2008 року з метою навчання. Із Сомалі вилетів авіасполученням Могадишо - Стамбул - Одеса, кордон України перетинав через КПП «Одеса» по паспортному документу для виїзду за кордон громадянина Сомалі. На даний час документований паспортом для виїзду за кордон громадянина Сомалі серії НОМЕР_1 .

5. З 2008 по 2013 рік навчався в Буковинському державному медичному університеті, з якого був відрахований. У 2014 році незаконно спробував перетнути кордон України з Словацькою Республікою, де був затриманий прикордонниками та поміщений до Волинського ПТПІ, за незаконний перетин державного кордону.

6. У громадянина Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при собі була копія посвідки на тимчасове проживання НОМЕР_2 від 03.08.2015 року, строком дії до 02 серпня 2016 року, яку було продовжено до 26 липня 2017 року, у якої, на момент виявлення особи, закінчився строк дії. Також, копія довідки про тримання іноземця (особи без громадянства) в ПТПІ № 44 від 09 липня 2015 року, видана Волинським ПТПІ та ОБГ, які незаконно перебувають в Україні.

7. Громадянин Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 03 серпня 2015 року, після завершення терміну тримання у Волинському ПТПІ, звернувся до ГУ ДМС України в Одеській області із заявою на отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні, відповідно до частини 15 статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», та був документований посвідкою на підставі частини 17 статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Дана посвідка, на даний час не дає права громадянину Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходитись на території України на законних підставах, так, як строк дії посвідки закінчився 02 серпня 2016 року, а продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання, після його закінчення, діючим законодавством не передбачено.

8. Громадянин Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на території України знаходиться незаконно, постійного місця проживання та законного джерела існування не має.

9. Громадянин Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового або тимчасового захисту в Україні до ГУ ДМС України в Одеській області не звертався, відповідного бажання під час опитування не виявив, жертвою торгівлі людьми себе не вважає.

10. 01 серпня 2017 року за порушення частини першої статті 203 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що виразилося в порушенні правил перебування іноземців в Україні, тобто проживання без документів на право проживання в Україні, по відношенню до громадянина Сомалі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було складено протокол про адміністративне правопорушення. Також в протоколі зроблено запис, що ОСОБА_1 відмовився від перекладача.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст