Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 22.08.2018 року у справі №210/203/18(2-а/210/122/18)

Ухвала КАС ВП від 22.08.2018 року у справі №210/203/18(2-а/210/122/18)

25.10.2020
Автор:
Просмотров : 158

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року

м. Київ

справа № 210/203/18(2-а/210/122/18)

адміністративне провадження № К/9901/60900/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого Тацій Л.В.,

суддів: Стеценка С.Г., Шарапи В.М., -

розглянув у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради (далі - Відділ) на рішення Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28 лютого 2018 року (прийняте судом у складі судді Ступак С.В.) та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 12 червня 2018 року (ухвалену судом у складі: головуючого судді Добродняк І.Ю., суддів: Бишевської Н.А., Семененка Я.В.) у справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу про скасування постанови та припису, -

ВСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом, у якому просив:

- визнати протиправною та скасувати постанову заступника начальника відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради № 22-КР Лаба Тетяни Миколаївни про накладення штрафу по справі про адміністративне правопорушення від 21 травня 2017 року у розмірі 8500,00 грн;

- визнати протиправним та скасувати припис № 29 від 15.05.2017 відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил.

Короткий зміст рішень судів першої й апеляційної інстанцій

Дзержинський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області рішенням від 28 лютого 2018 року позов задовольнив.

Визнав протиправною та скасував постанову заступника начальника відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради Лаби Тетяни Миколаївни № 22-КР про накладення штрафу по справі про адміністративне правопорушення від 24 травня 2017 року, у розмірі 8500,00 грн, відносно ОСОБА_1 .

Визнав протиправним та скасував припис відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради № 29 від 15 травня 2017 року про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил.

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд постановою від 12 червня 2018 року рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з рішенням якого погодився і суд апеляційної інстанції, зазначив, що з огляду на те, що відповідачем не надано жодного доказу, який би вказував на те, що ТОВ «Преміум Бізнес Груп» має намір на забудову території по проспект Гагаріна, 69Г, в місті Кривому Розі, здійснювати реконструкцію розташованого на цій земельній ділянці магазину продовольчих та непродовольчих товарів, або є замовником, проектувальником, підрядником чи експертною організацією. Будь-яких заяв з цього приводу товариство не подавало. Тому оскаржені постанова та припис є незаконними.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

04 вересня 2018 року Відділ звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, у якій просить судові рішення, постановлені у цій справі, скасувати і ухвалити нове - про відмову у задоволенні позову.

У скарзі зазначає, що суди неправильно застосували норми матеріального права та допустили порушення норм процесуального права.

Судами не враховано, що магазин є громадським об`єктом на якому постійно перебувають люди, нехтування власником об`єкта вимогами зазначених будівельних норм загрожує життю та здоров`ю відвідувачів магазину та персоналу.

Приписи Відділу жодним чином не порушують права позивача, а спрямовані на усунення небезпеки, яка може мати місце в результаті використання будівель, побудованих з істотними порушеннями будівельних норм та не прийнятих в експлуатацію.

У відзиві на касаційну скаргу ОСОБА_1 просить залишити її без задоволення, а судові рішення - без змін.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04 вересня 2018 року визначено склад колегії суддів: головуючий суддя Гриців М.І., судді: Берназюк Я.О., Коваленко Н.В.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст