Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 09.01.2020 року у справі №160/6654/19

Ухвала КАС ВП від 09.01.2020 року у справі №160/6654/19

25.09.2020
Автор:
Просмотров : 145

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 березня 2020 року

Київ

справа №160/6654/19

адміністративне провадження №К/9901/100/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Білак М.В.,

суддів Калашнікової О.В., Соколова В.М.,

розглянув у порядку письмового провадження справу

за касаційною скаргою Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області

на ухвалу Третього апеляційного адміністративного суду від 18 листопада 2019 року (колегія суддів у складі головуючого судді Головко О.В., суддів: Суховарова А.В., Ясенової Т.І.)

у справі №160/6654/19

за позовом ОСОБА_1

до Нікопольського районного відділу Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області

про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

I. ПРОЦЕДУРА

1. Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 серпня 2019 року адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено частково: визнано протиправними дії Нікопольського районного відділу Головного управління ДМС України у Дніпропетровській області щодо відмови у вклеюванні до паспорта громадянина України зразка 1994 року, який виданий ОСОБА_1 , нової фотокартки у зв`язку із досягненням нею 45 років; зобов`язано Нікопольський районний відділ Головного управління ДМС України у Дніпропетровській області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 13 березня 2019 року вх. № Г-904 щодо вклеювання до паспорта громадянина України зразка 1994 року, який виданий на її ім`я, нової фотокартки у зв`язку із досягненням нею 45 років з урахуванням правової оцінки та висновків, наданих судом у цьому рішенні.

2. Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 25 жовтня 2019 року апеляційну скаргу Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області в особі Нікопольського районного відділу Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 серпня 2019 року у справі №160/6654/19 залишено без руху та надано строк 10 днів з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків.

3. Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 18 листопада 2019 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області в особі Нікопольського районного відділу Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 серпня 2019 року у справі №160/6654/19.

4. У поданій касаційній скарзі Головне управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області із посиланням на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права, просило скасувати оскаржуване судове рішення і направити справу до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

II. ОЦІНКА СУДІВ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ.

5. Відмовляючи у відкритті апеляційного провадження у цій справі за апеляційною скаргою Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області, суд апеляційної інстанції виходив з того, що скаржником пропущено строк звернення до суду з апеляційною скаргою та не наведено жодних доводів, які б свідчили про наявність поважних підстав для його поновлення.

III. ДОВОДИ КАСАЦІЙНОЇ СКАРГИ

6. Головне управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області у своїй касаційній скарзі зазначає, що інтереси відповідача у цій справі представляли за довіреністю посадові особи Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області, оскільки підпорядкований підрозділ, який зазначили відповідачем у справі (Нікопольський районний відділ Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області) не є юридичною особою та суб`єктом владних повноважень. Відділ юридичного забезпечення знаходиться саме в Головному управлінні Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області, тому останнє і здійснює супровід, листування оскарження та інший документообіг.

7. Враховуючи те, що з рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 січня 2019 року у справі №160/6654/19 Головне управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області ознайомилось лише 17 жовтня 2019 року завдяки офіційному сайту судової влади України, то є поважні причини пропуску строку на апеляційне оскарження, зазначає скаржник.

8. У відзиві на касаційну скаргу Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області Гончаренко Г.М. не погоджується з нею, тому просить відмовити в її задоволенні.

IV. ОЦІНКА ВЕРХОВНОГО СУДУ

9. Верховний Суд, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, виходячи з меж касаційного перегляду, визначених статтею 341 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), вважає за необхідне зазначити наступне.

10. Як убачається з матеріалів справи та зазначалось, ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 25 жовтня 2019 року апеляційну скаргу Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області в особі Нікопольського районного відділу Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 серпня 2019 року залишено без руху з тих підстав, що скаржником не надано суду документ про сплату судового збору та пропущено строк на апеляційне оскарження, запропонувавши йому надати суду в десятиденний строк з дня отримання копії ухвали заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження з наведенням інших підстав для такого поновлення. При цьому наведені апелянтом підстави для поновлення строку суд визнав неповажними.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст