Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КАС ВП від 05.02.2019 року у справі №п/811/1662/16

Постанова КАС ВП від 05.02.2019 року у справі №п/811/1662/16

12.06.2020
Автор:
Просмотров : 124

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 лютого 2019 року

Київ

справа № П/811/1662/16

провадження № К/9901/23315/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Гриціва М.І., провівши в касаційному порядку попередній розгляд справи за позовом ОСОБА_2 до Міністерства внутрішніх справ України, третя особа - Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії, за касаційною скаргою Міністерства внутрішніх справ України на постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду у складі колегії суддів: Дегтярьової С.В., Брегея Р.І., Хилько Л.І. від 27 грудня 2016 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Коршуна А.О., Панченко О.М.. Чередниченка В.Є. від 29 березня 2017 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Міністерства внутрішніх справ України, третя особа - Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії, в якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність Міністерства внутрішніх справ України щодо неповідомлення Пенсійного фонду України про підстави для проведення перерахунку пенсії ОСОБА_2 з 1 січня 2016 року;

- зобов'язати Міністерство внутрішніх справ України направити до Пенсійного фонду України повідомлення про підстави для проведення перерахунку пенсії позивачу з 1 січня 2016 року.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 27 грудня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 року, позовні вимоги ОСОБА_2 було задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Міністерства внутрішніх справ України в частині неповідомлення Пенсійний фонд України про підстави перерахунку з 1 січня 2016 року пенсії ОСОБА_2 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції» від 11 листопада 2015 року № 988.

Зобов'язано Міністерство внутрішніх справ України повідомити Пенсійний фонд України про підстави перерахунку з 1 січня 2016 року пенсії ОСОБА_2 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції» від 11 листопада 2015 року № 988.

3. Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив з того, що збільшення грошового забезпечення поліцейських, яке за своїми складовими є ідентичним складовим колишніх працівників міліції, але за розміром більшим, є безумовною підставою для перерахунку пенсії позивача, як колишнього працівника міліції на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 988. В свою чергу порядок проведення перерахунку пенсії відповідачем дотримано не було, а бездіяльність Міністерства внутрішніх справ України щодо ненадіслання інформації про зміни у грошовому утриманні до Пенсійного фонду України є протиправною.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, Міністерство внутрішніх справ України звернулось із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 27 грудня 2016 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 року та ухвалити нову постанову, якою відмовити ОСОБА_2 у задоволенні позовних вимог.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

5. Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_2 є пенсіонером з числа колишніх осіб рядового і начальницького складів органів внутрішніх справ, які отримують пенсію на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

ОСОБА_2 звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області з інформаційним запитом від 30 серпня 2016 року про проведення перерахунку раніше встановленої пенсії.

Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області листом від 5 вересня 2016 року № 45/К-11 повідомило позивача про те, що станом на 2 вересня 2016 року МВС України не повідомляло Пенсійний фонд України про підстави перерахунку пенсій.

ОСОБА_2 звернувся до Міністерства внутрішніх справ України із заявою про направлення до Пенсійного фонду України інформації про підстави перерахунку пенсії.

Міністерство внутрішніх справ України листом від 29 вересня 2016 року № 15/2-к-1592 повідомило позивача про відсутність підстав для здійснення перерахунку пенсії.

6. Не погоджуючись з таким рішенням відповідача, ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

7. Касаційна скарга обґрунтована тим, що Міністерство внутрішніх справ України листом від 3 лютого 2017 року № 1461/05/22-2017 повідомило Пенсійний фонд України про наявність підстав для перерахунку пенсії особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, а також про готовність уповноважених органів МВС подати до ГУПФ довідки для перерахунку пенсій у порядку та в терміни, визначені законодавством. Отже, відповідач виконав вимоги Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

8. Відзиву на касаційну скаргу Міністерства внутрішніх справ України на постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 27 грудня 2016 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 року не подано.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст