Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 05.02.2019 року у справі №813/6046/15

Ухвала КАС ВП від 05.02.2019 року у справі №813/6046/15

12.06.2020
Автор:
Просмотров : 116

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 лютого 2019 року

Київ

справа № 813/6046/15

провадження № К/9901/13410/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Гриціва М.І., провівши в касаційному порядку попередній розгляд справи за позовом ОСОБА_2 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Банк «Київська Русь», третя особа - Фонд гарантування вкладів фізичних, про визнання протиправною бездіяльності, зобов'язання вчинити дії, за касаційною скаргою Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Банк «Київська Русь» Волкова Олександра Юрійовича на постанову Львівського окружного адміністративного суду у складі судді Кедик М.В. від 17 грудня 2015 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Шинкар Т.І., Ільчишина Н.В., Пліша М.А. від 25 квітня 2016 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Банк «Київська Русь», третя особа - Фонд гарантування вкладів фізичних, про визнання протиправною бездіяльності, зобов'язання вчинити дії, в якому просила:

- визнати протиправною бездіяльність Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь» Волкова О.Ю. щодо невключення ОСОБА_2 до переліку вкладників ПАТ «Банк «Київська Русь», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, в розмірі вкладу на суму що не може бути меншою 200000,00 грн, в порядку визначеному частиною 1 статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- зобов'язати Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь» Волкова О.Ю. надати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію про ОСОБА_2, як вкладницю, яка має право на відшкодування коштів за вкладом у ПАТ «Банк «Київська Русь» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договором банківського вкладу у національній валюті «Сім днів» № 152020039492 в розмірі вкладу на суму 149000,00 грн та договором банківського рахунку в національній валюті № 12344-00 в розмірі 46000,00 грн, в порядку передбаченому частиною 1 статті 26 Закону України «Про систему, гарантування вкладів фізичних осіб».

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2015 року, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 25 квітня 2016 року, позовні вимоги ОСОБА_2 було задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь» щодо невключення ОСОБА_2 в перелік вкладників ПАТ «Банк «Київська Русь», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Зобов'язано Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь» Волкова О.Ю. подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію, щодо ОСОБА_2, як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладом в ПАТ «Банк «Київська Русь».

3. Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив з того, що укладення договору банківського рахунку в національній валюті від 19 березня 2015 року № 12344-00 та договору банківського вкладу у національній валюті «Сім Днів» від 20 березня 2015 року № 152020039492 не суперечить нормам чинного законодавства, дослідженими судом обставинами спростовується твердження відповідача щодо нікчемності укладених між позивачем та Банком правочинів, не встановлено існування відповідних судових рішень про визнання недійсними вказаних договорів, Уповноваженою особою Фонду не доведена наявність правових підстав для виключення позивача з переліку вкладників ПАТ «Банк «Київська Русь», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду.

Укладений між ПАТ «Банк «Київська Русь» та позивачем був укладений договір банківського рахунку, а тому ОСОБА_2 набув статус вкладника та має право на відшкодування гарантованої суми вкладу згідно з Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Банк «Київська Русь» Волков О.Ю. звернувся із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Львівського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2015 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 25 квітня 2016 року та ухвалити нову постанову, якою відмовити ОСОБА_2 у задоволенні позовних вимог.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

5. Судами попередніх інстанцій встановлено, що 19 березня 2015 року між ОСОБА_2 та ПАТ «Банк «Київська Русь» укладено Договір банківського рахунку №12344-00, згідно з яким банк в порядку, встановленому чинним законодавством України та нормативними актами Національного банку України, відкриває клієнту поточний рахунок № НОМЕР_1 в національній валюті України та здійснює його розрахунково-касове обслуговування, а клієнт зобов'язаний оплатити послуги банку, в розмірі встановленому тарифами на операції та послуги банку, що діють на дату надання послуг або проведення операцій.

20 березня 2015 року між ОСОБА_2 та ПАТ «Банк «Київська Русь» укладено договір №152020039492 банківського вкладу у національній валюті «СІМ ДНІВ». Відповідно до пункту 2.1 вкладник надає банку, а банк приймає від вкладника на зберігання грошові кошти у формі депозитного вкладу в сумі 149000,00 грн. Термін внесення вкладу 20 березня 2015 року. Термін повернення вкладу 27 березня 2015 року.

Кошти в розмірі 149000,00 грн. переведені з поточного рахунку ОСОБА_2 № НОМЕР_1 на депозитний рахунок НОМЕР_2.

19 березня 2015 року на поточний рахунок позивача, відкритий в ПАТ «Банк «Київська Русь» надійшли грошові кошти в сумі 195000,00 грн. Підставою надходження та зарахування вказаних коштів є укладений між позивачем та ТОВ «Багіра» договір позики грошових коштів.

Постановою Правління Національного банку України від 19 березня 2015 № 190 «Про віднесення ПАТ «Банк «Київська Русь» до категорії неплатоспроможних» Виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 19 березня 2015 року прийнято рішення № 61 про запровадження з 20 березня 2015 року тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПАТ «Банк «Київська Русь».

Уповноваженою особою Фонду на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «Банк «Київська Русь» призначено провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Волкова О.Ю.

З метою забезпечення збереження активів неплатоспроможного банку ПАТ «Банк «Київська Русь», запобігання втрати майна та збитків банку і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, виконавча дирекція Фонду прийняла рішення від 15 червня 2015 року № 116 «Про продовження строків здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ «Банк «Київська Русь» до 19 липня 2015 року включно та продовження повноважень уповноваженої особи Фонду на здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ «Банк «Київська Русь».

Відповідно до постанови Правління НБУ від 16 липня 2015 року № 460 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 17 липня 2015 року № 138 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «Банк «Київська Русь» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку», згідно з яким було розпочато процедуру ліквідації ПАТ «Банк «Київська Русь» та призначено уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь» Волкова Олександра Юрійовича строком на 1 рік з 17 липня 2015 року по 16 липня 2016 року включно.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст