Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №0440/5739/18

Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №0440/5739/18

30.08.2020
Автор:
Просмотров : 616

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 серпня 2019 року

Київ

справа №0440/5739/18

адміністративне провадження №К/9901/2904/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Желєзного І.В.,

суддів:Коваленко Н.В., Чиркіна С.М.,

розглянувши у порядку попереднього розгляду у касаційній інстанції адміністративну справу №0440/5739/18

за позовом ОСОБА_1

до Національної поліції України та Комісії Національної поліції України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни поліцейських, державних службовців та інших працівників Національної поліції України

про зобов`язання надати статус учасника бойових дій

за касаційною скаргою Національної поліції України на постанову Третього апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: головуючого - Суховарова А.В., суддів: Дурасова Ю.В., Ясенова Т.І. від 13 грудня 2018 року,

в с т а н о в и в :

У липні 2018 року ОСОБА_1 (далі також - позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом, у якому просив:

- визнати протиправним і скасувати рішення Комісії Національної поліції України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни поліцейських, державних службовців та інших працівників Національної поліції України від 01 червня 2018 року №3/ІІІ/ІV/8 про відмову в наданні статусу учасника бойових дій;

- зобов`язати Національну поліцію України в особі Комісії Національної поліції України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни поліцейських, державних службовців та інших працівників Національної поліції України надати статус учасника бойових дій.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що він був відряджений до зони проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей для виконання трудових обов`язків та завдань слюсарем з ремонту автомобілів полку патрульної служби поліції особливого призначення «Дніпро-1». Хоча позивач не має спеціального звання, присягу поліцейського не складав, однак у відповідності з пунктом 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками бойових дій визнаються, зокрема працівники Міністерства внутрішніх справ України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередньо участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Дніпропетровський окружний адміністративний суд рішенням від 11 вересня 2018 року відмовив у задоволенні позову.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що позивач перебував в зоні антитерористичної операції не в статусі поліцейського, відтак не має права на отримання статусу учасника бойових дій.

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 13 грудня 2018 року рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 вересня 2018 року скасовано та прийнято нове рішення, яким позов ОСОБА_1 задоволено.

Ухвалюючи рішення про задоволення позовних вимог, суд апеляційної інстанції, виходив з того, що доказами, що містять у матеріалах справи підтверджено, що ОСОБА_1 є працівником інших утворених відповідно до законів України військових формувань, безпосередньо перебував в районах антитерористичної операції у період її проведення строком більше 30 календарних днів, при цьому, забезпечуючи її проведення, що дає останньому право на встановлення статусу учасника бойових дій.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з постановою Третього апеляційного адміністративного суду, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права, Національна поліція України звернулась з касаційною скаргою до Верховного Суду, в якій просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційна скарга подана до суду 21 січня 2019 року.

Ухвалою Верховного Суду від 31 січня 2019 року відкрито касаційне провадження у справі № 0440/5739/18.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25 червня 2018 року для розгляду цієї справи визначено новий склад колегії суддів, суддею-доповідачем визначено суддю Верховного Суду Желєзного І.В., суддів: Саприкіну І.В. та Чиркіна С.М.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст