Главная Блог Аналитические статьи Статьи Порочні практики зупинення досудового розслідування. Реакція захисту

Порочні практики зупинення досудового розслідування. Реакція захисту

15.01.2018
Просмотров : 8620

Одним з проміжних рішень, що можуть прийматися у досудовому провадженні, є рішення про зупинення досудового розслідування. Поширеною серед фахівців є думка, що зупинення провадження на першій стадії кримінального судочинства в більшому ступені впливає на можливість відновлення порушених злочином прав потерпілого або цивільного позивача, ніж на реалізацію процесуальних прав підозрюваного (особи, відносно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру).

З таким висновком можна погодитися лише частково. Дійсно, у випадку зупинення досудового розслідування, фактичний строк провадження збільшується, а отже і, наприклад, відстрочується момент одержання потерпілим відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Читайте статтю: Досудова доповідь у кримінальному провадженні: практика застосування новел

На перший погляд, підозрюваний таке рішення слідчого (прокурора) може сприймати нейтрально або, взагалі, вітати. Зокрема, відстрочення притягнення до кримінальної відповідальності та застосування кримінального покарання для особи, відносно якої здійснюється кримінальне переслідування, є позитивним чинником. До того ж, після зупинення досудового розслідування проведення слідчих (розшукових) дій не допускається, крім тих, які спрямовані на встановлення місцезнаходження підозрюваного (ч. 5 ст. 280 Кримінального процесуального кодексу України (далі за текстом – КПК України)), що фактично означає певний тайм-аут для захисту.

Але, у тактичному плані, строк з моменту зупинення досудового розслідування до його відновлення не слід гаяти, пасивно очікуючи наступного виклику слідчим чи прокурором, і можна використати для зміцнення правової позиції захисту. Правовим інструментом, у цьому разі, виступає врегульований КПК України порядок оскарження рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування до слідчого судді у порядку ст. 303 КПК України. У межах цієї статті не буде піддано аналізу правильність (хибність) чинної процесуальної регламентації зупинення досудового розслідування або ж пропозицій з внесення змін та доповнень.

Читать статью: Какие скрытые ловушки содержит Уголовно - процессуальный Кодекс Украины для граждан

Чинний КПК України передбачає можливість зупинення досудового розслідування після повідомлення особі про підозру у разі, якщо:

1) підозрюваний захворів на тяжку хворобу, яка перешкоджає його участі у кримінальному провадженні, за умови підтвердження цього відповідним медичним висновком;

2) оголошено в розшук підозрюваного;

3) слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст