Главная Блог Аналитические статьи Legal Tech Полювання на "єдинорогів": як працює Український фонд стартапів та як отримати фінансування

Полювання на "єдинорогів": як працює Український фонд стартапів та як отримати фінансування

09.03.2020
Автор:
Просмотров : 2087

Батьківщиною стартапів вважається американська Кремнієва долина, де базуються Google, eBay, Uber та інші міжнародні гіганти. Для таких інноваційних бізнесів влада створює відповідні умови. А як держава підтримує стартапи в Україні, для чого був створений Український фонд стартапів і як туди потрапити, розповідає epravda.com.ua

З чого все почалось

Створити державну програму для підтримки стартапів запропонував уряд Володимира Гройсмана. У липні 2019 року тодішній прем'єр та міністерка фінансів Оксана Маркарова анонсували запуск Українського фонду стартапів із статутним капіталом 390 млн грн.

Маркарова тоді наголосила, що пріоритетне завдання — знайти спільне фінансування, і уряд буде долучати до наповнення фонду донорів. Підтримка стартапів — грантова, без додаткових умов повернення коштів.

Схожі державні програми успішно існують у Польщі (Польська агенція розвитку підприємництва), "країні стартапів" Ізраїлі ("Технологічні теплиці") та Естонії (Фонд сприяння розвитку підприємництва). Цей список можна доповнювати.

Також в уряді тоді наголосили, що не будуть втручатися в процес ухвалення рішень, це робитимуть експерти на чолі з новоствореною наглядовою радою. До кінця 2019 року сформувалася наглядова рада фонду та була набрана команда.

До наглядової ради увійшли люди, відомі в колах інвестицій та бізнесу: Леся Севрук, директорка Eastern Consulting Group, Олена Кошарна, співзасновниця Horizon Capital, Вікторія Тігіпко, засновниця TA Ventures, ексдружина Сергія Тігіпка, Дмитро Шимків, голова ради директорів Darnitsa Group, ексзаступник голови АП.

До ради також увійшли заступник міністерки фінансів Юрій Джигир та заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

У структурі фонду саме наглядова рада ухвалює остаточні рішення з фінансування стартапів, підбору експертів та працівників фонду. Органом управління фонду є Мінфін.

У грудні новий прем'єр-міністр Олексій Гончарук та Оксана Маркарова анонсували старт прийому заявок від стартап-команд. Уряд збільшив розмір капіталу фонду до 440 млн грн. За словами Гончарука, на 2020 рік було заплановано виділити 240 млн грн. Тоді ж були оголошені і умови підтримки стартапів.

Перший варіант — виділення 25 тис дол для команд на стадії pre-seed, коли стартап ще не створив життєздатний продукт. Другий — 50 тис дол для стартапів на стадії seed, коли стартап має продукт і готовий до виходу на ринок. Команда може отримати 25 тис дол, а після цього "вирости" й отримати ще 50 тис дол.

Гончарук заявив, що до кінця 2019 року уряд планує витратити 40 млн грн на підтримку перших стартапів та провести перший pitch-day. Це подія, коли стартапи презентують свої продукти перед членами комісії. Утім, через недостатню кількість якісних заявок захід перенесли на січень 2020 року.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст