Главная Блог Аналитические статьи Статьи Подвійна реєстрація, як точка входу для рейдерів в 2019 році

Подвійна реєстрація, як точка входу для рейдерів в 2019 році

17.05.2019
Автор:
Просмотров : 6469

Проблема подвійної реєстрації договорів оренди землі на сьогодні є поширеною та в останній час використовується для заволодіння чужим майном.

Найчастіше ситуації заволодіння чужим майном виникають через зміну процедури державної реєстрації права оренди (договорів оренди) земельних ділянок, яка відбулася 1 січня 2013 року.

Так, до 2013 року державна реєстрація договорів оренди земельних ділянок, здійснювалась територіальними органами земельних ресурсів шляхом внесення відомостей до Поземельної книги та записів до Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, які складали Державний реєстр земель.

Читайте статтю: Что изменилось в регистрации договоров аренды земли, или Как Минюст "лечит" от рейдеров

З 1 січня 2013 року державна реєстрація договорів оренди землі не здійснюється у Державному реєстрі земель. Замість цього проводиться державна реєстрація права оренди земельних ділянок у запровадженому у 2013 році Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

При цьому законодавством не було передбачено автоматичного перенесення відомостей про реєстрацію договорів оренди земельних ділянок з Державного реєстру земель до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Це призвело до того, що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно була відсутня інформація про чинні правовідносини оренди земельних ділянок, права на які виникли до 2013 року.

Інформація про договори, укладені до 2013 року — і ті, строк дії яких закінчився, і ті, які продовжували діяти — не були перенесені в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Відповідно у цьому реєстрі та чи інша ділянка значилася вільна від оренди та передавалася в оренду на певну кількість років. Проте, ця ділянка вже мала свого, цілком законного, орендаря.

Читайте статтю: Сім схем використання держземель агрокомпаніями в умовах «тіньового» ринку землі

З урахуванням чинного законодавства, такі ситуації взагалі не повинні були виникати.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст